traže alimentacijski fond

Mirovine su im male, a država ne pomaže: Bake i djedovi traže da ih se oslobodi uzdržavanja unuka

Image
Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj 631.000 umirovljenika ima mirovine niže od linije siromaštva, koja iznosi 2485 kuna

7.12.2019. u 11:25/ Vijesti.hr

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo traže od nadležnih ministarstava izmjene Obiteljskog zakona i Zakona o privremenom uzdržavanju kako bi se ukinula obaveza uzdržavanja unuka od strane baka i djedova kada o njima ne mogu financijski brinuti njihovi roditelji.

"Baku i djeda ne treba teretiti kao obveznike uzdržavanja iz više razloga. Prvi razlog je postojeći institut privremenog uzdržavanja koji je osmišljen da država pomogne u svim slučajevima u kojima se ugrožava interes djeteta kada se dijete nalazi u teškim životnim okolnostima zbog toga što roditelj ne plaća uzdržavanje. Ovim bi se institutom ostvarivala svrha socijalne skrbi općenito, odnosno pružila zaštita onima kojima je to najpotrebnije, a jamčila bi ju Republika Hrvatska. Također, izmjenama Obiteljskog zakona predviđeno je da centar za socijalnu skrb ima pravo potraživati isplaćeni iznos od roditelja koji je primarno dužan plaćati uzdržavanje i time se nije oslobodio daljnje obveze uzdržavanja djeteta. Novac koji je centar isplatio na ime privremenog uzdržavanja moglo bi potom potraživati državno odvjetništvo, a utuženi iznos bio bi prihod državnog proračuna. U tu svrhu potrebno je unaprijediti postojeći sustav kojim država izravno pomaže djeci koja ne primaju uzdržavanje od roditelja. To bi trebalo učiniti osnivanjem alimentacijskog fonda kroz izmjene Zakona o privremenom uzdržavanju. Alimentacijski fond bi se aktivirao u slučajevima kada roditelj zbog gubitka posla ili bolesti nije u mogućnosti podmirivati financijske obveze prema djetetu određene pravomoćnom sudskom odlukom, a kojim bi bili razrađeni i kriteriji za djedove i bake koji opravdano nisu u mogućnosti preuzeti obvezu uzdržavanja unuka. Tako bi se propisalo i kako bi isplaćena sredstva iz alimentacijskog fonda roditelj vratio kada pronađe posao ili ozdravi", obrazlažu iz SUH-a i Udruge za ravnopravno roditeljstvo, prenosi Glas Slavonije

Ističu da u Hrvatskoj 631.000 umirovljenika ima mirovine niže od linije siromaštva, koja iznosi 2485 kuna. Hrvatska se nalazi na dnu ljestvice po siromaštvu starijih u EU-u. 

"Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske i Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo često se obraćaju umirovljenici i druge starije osobe, odnosno bake i djedovi, žaleći se na institut uzdržavanja unučadi koji je uveden Obiteljskim zakonom 2014. Odredbe zakona, točnije članak 288. stavak 2., propisuje mogućnost da bake i djedovi po roditelju koji ne plaća uzdržavanje, a dužan ga je plaćati, budu sudski prisiljeni plaćati uzdržavanje unucima kao supsidijarni obveznici. S obzirom na učestalost zahtjeva baka i djedova za pružanje pravne pomoći u pogledu sporova radi prisilnog ostvarenja prava na uzdržavanje usmjerenog protiv njih, svjedoci smo čestog i krutog korištenja instituta uzdržavanja na teret bake i djeda", stoji u inicijativi.

SUH i Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo drže i da su odredbe Obiteljskog zakona koje ugrožavaju bake i djedove protuustavne, piše Glas Slavonije

Laži sa mnom
Superstar
Blagoslovljeni kćerima
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Ljubav u divljini

Više s weba

Pročitajte još

Image
'stručnjak za parfeme'

Poznati proizvođač parfema iz Međimurja je zapravo prevarant: Prevario mnoge poznate osobe

Više s weba