BROJIMO SVAKI LISTIĆ

Misterij preskupog WC papira. Zašto je tako naglo poskupio i kakve to veze ima s ratom u Ukrajini?

23.8.2022. u 22:20/ Borko Brunović

Uz COVID, rat i zabranu izvoza, zadnji kamenčić u mozaiku skupog toalet papira je i Kina

Što se to događa s toalet papirom? Nema tko nije primijetio da paket koji je donedavno koštao 20 kuna danas stoji 35. Nema tko nije primijetio da su role manje, papiri sve tanji i nekvalitetniji, da smo došli na korak od onih tvrdih rozih papirića kojih se sjećamo iz nekih drugih vremena. Uzrok ili jedan od uzroka je rat u Ukrajini. Dakle, wc papir se proizvodi od celuloze, za to je potrebno puno energije, a plin je skup, pa je poskupjelo sve od papira. I tako je klozet papir još jednom postao simbol krize koju proživljavamo, prije dvije i pol godine, sjećate se, kad je počela epidemija papir je bio najtraženija namirnica, a danas je ogledni primjerak toga kako je rat ušao u naše domove. Slučaj WC papir i toaletni papir, ručnici i salvete…

U zagrebačkoj tvornici papira koji život znači u proizvodnji pomažu i dva robota. Iako im papir stiže i do japanskih WC-a, svjetska kriza prijeti i njihovom poslovanju.

"Tvornice sirovine su upogonjene plinom, a primjerice prije ove krize cijena plina po megavat satu iznosila je 16 eura dok na današnji dan iznosi preko 270 eura", tvrdi Jelena Barbir, marketing menadžerica tvrtke za proizvodnju toaletnog papira.

Energenti su sve skuplji, celuloza od koje se radi papir također je sve skuplja. Uskoro, govori Jelena, celuloze na tržištu možda više i neće biti, a onda će tek biti problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ide obnova

FOTO Pogledajte kako izgledaju toaleti u Beroševom ministarstvu: 'Neće biti četki za WC od 700 kuna'

Image
ide obnova

FOTO Pogledajte kako izgledaju toaleti u Beroševom ministarstvu: 'Neće biti četki za WC od 700 kuna'

"Također se jako glasno šuška o mogućim nestašicama što znači da same tvornice sirovine možda neće ni raditi na to se pripremamo kako znamo i umijemo. Povisili smo svoje zalihe s današnjih 15 dana na 3 mjeseca normalnog rada u punom kapacitetu", poručuje Barbir.

I transport i ambalaža također poskupljuju što je posredno utjecalo na cijenu samog toalet papira.

Upravo se čita

Image
dijelovi MiG-a 21

FOTO MORH objavio fotografije ostataka srušenog MiG-a. Olupine prevezene u Zagreb

Dvoslojni, troslojni, s mirisom ili bez njega, WC papir postao je gotovo luksuzna roba. Koliko ćemo ga puta namatati više nije stvar osobnog ukusa nego dubine džepa!

Celuloze nema bez drva, a i stanje u drvnoj industriji daleko je od idealnog. I tu vladaju velike nestašice, cijene trupaca sve su više, drvo je sve traženije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu su se u zadnjih nekoliko godina desile velike promjene počevši od covida, dakle u tom periodu su porasle cijene, a onda i sada u kontekstu rata u Ukrajini s tim da morate znati da su već prošle godine Rusi najavili da će od 1.1. ove godine zabraniti izvoz trupaca iz Rusije", kazala je Ana Dijan, Hrvatski drvni klaster.

Uz COVID, rat i zabranu izvoza, zadnji kamenčić u mozaiku skupog toalet papira je i Kina. Promjena potrošačkih navika dovela je do toga da Kinezi troše više papira nego ikad prije.

"To je stvorilo pritisak prema zapadu, na prve zemlje koje graniče s Rusijom, a s obzirom na to da se kinesko tržište alimentira iz ruskih šuma onda je to stvorilo problem", tvrdi Dijan.

U moru problema ipak nije sve tako crno. Iako je u pojedinim dućanima cijena papira došla do čak 45 ili 50 kuna, to nije nužno loša stvar. Najskuplji papiri najčešće su oni s mirisima, a ti su pak najnezdraviji, objašnjava nam poznati dermatolog. Neki parfumirani papiri mogu pojačati hemeroide i uzrokovati iritacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sredstva u sebi sadrže više aditiva, mirisa i ostalih stvari i onda je veća sklonost nekakva neželjena reakcija tipa dermatitis kože uzrokovan iritacijom ili razvoj alergije. S toga ako imate osjetljivu kožu ili općenito uvijek bi preporučio da koristite neparfemirana sredstva sa što manje mirisa i dodataka. Drugim riječima s jeftinijim WC papirom čuvamo zdravlje? Ajmo reći na neki način ne samo da čuvate zdravlje nego sprječavate neželjene neugodnosti", kazao je Dinko Kaliterna, dermatolog.

Možda će nam role biti bez mirisa i papir ćemo presavijati nešto tanje, ali nekada je manje više.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pripazite što kupujute!

Više s weba