Ljeti je najgore

Mještani Prvića ogorčeni: 'Fekalije na cestama, 'prekipe' septičke jame. Zašto smo izbačeni iz projekta?'

4.11.2019. u 6:57/ Nikolina Radić

U sklopu izgradnje mreže odvodnje i mali otok Prvić trebao je riješiti probleme s kanalizacijom koje ima ljeti

U sklopu izgradnje mreže odvodnje Srima-Vodice-Tribunj i mali otok Prvić trebao je riješiti velike probleme s kanalizacijom koje ima ljeti.

No, zbog probijanja troškovnika tzv. malog europskog projekta do 50 milijuna, Prvić tim projektom neće biti obuhvaćen jer bi samo njegova mreža stajala oko 10 milijuna eura. Grad Vodice obećava im novi, samo njihov projekt, ali mještani su nezadovoljni.

Problemi s kanalizacijom

Naime, 365 dana u godini na otoku Prviću u vodičkom arhipelagu živi manje od 300 stalnih stanovnika. Preko ljeta ih s turistima i kupačima s kopna bude i do 6-7 tisuća, pa imaju problema s kanalizacijom.

"Preko ljeta je po selu užas proći, pogotovo kad je oseka. Ovo ljeto je bio jedan slučaj da je par s djecom došao tražiti, gore na našu stranu, pet dana što im je još ostalo godišnjeg, smještaj jer dolje nisu mogli izdržati od mirisa", ispričala je Sanja Komljenović, mještanka iz Prvić Šepurina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Fekalije na cestama, 'prekipe' septičke jame... Ljudi nemaju kako to riješiti. Nema pumpe, a ne smije se u more ispumpavati. Ne smiju ništa napraviti, a ne može nam doći cisterna, prema tome, kako?", pita se sumještanin Nedjeljko Grubelić.

"Zašto smo izuzeti iz projekta?"

Na zboru mještana Prvićani su se okupili na vijest da više nisu uključeni u veliki projekt izgradnje odvodnje Srima-Vodice-Tribunj koji vodi Grad Vodice kojemu administrativno pripadaju  

Upravo se čita

Image
Pomozimo i mi!

Talijanski umjetnici velika srca Zagrebu poklanjaju spektakl u Lisinskom za pomoć djeci

"Zašto smo izuzeti kad nam se već 7-8 godina priča da smo ušli u projekt. A po našem mišljenju, mi čak smatramo da su na račun otoka i dobiveni novci", ogorčena je Svjetlana Jurlin Livić iz Prvić Luke.

"Dok su išli radovi u Vodicama, dolazile su i komisije iz Europe koje su pratile taj projekt. Prema tome mislim da to nikako nije smjelo stati", ustvrdila je Liposava Kuštović iz Prvić Šepurina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj fazi projekta izgrađen je pročišćivač u Vodicama i kolektori na koje je spojena stara vodička kanalizacijska mreža i nešto nove u Tribunju. 

U drugoj fazi trebao se izgraditi ostatak sekundarne mreže na kopnu, ali i na Prviću. Prvić je zbog probijanja budžeta od 50 milijuna eura izbačen iz projekta, ali Prvićani ne odustaju

"Metodama građanskog neposluha ćemo protestirati. Da li ćemo blokirati marinu, da li ćemo blokirati promet, otići pred zgradu vodičkog poglavarstva i protestirati... Nešto ćemo napraviti", kazao je za RTL Danas, Goran Kursar, član MO Prvić Šepurine.

Iz Grada Vodica u telefonskom razgovoru su nam rekli da se od kanalizacije na Prviću ne odustaje, ali da će to biti neki drugi projekt. Jedna od mogućnosti je da Prvić dobije vlastitu mrežu i otočni pročišćivač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Što sa uništenim knjigama i kako će se koristiti kada budu besplatne

Više s weba