ŽIVOTNI PARTNERI

Mladen i Ivo: 'Željeli smo udomiti dijete, a onda je proces u jednom trenutku zaustavljen...'

23.11.2018. u 19:00/ Amela Čilić

HNS se pobunio jer životni partneri ne mogu biti udomitelji.

Mladen i Ivo vjenčali su se prije dvije godine. Nedugo zatim prijavili su se u Centar za socijalnu skrb želeći udomiti dijete. "Pozitivno smo ocijenjeni, međutim u jednom trenutku je proces zaustavljen, uz obrazloženje da budući da smo u životnom partnerstvu - nema zakonske osnove", kazao je Mladen Kožić.

Protiv toga se pobunio HDZ-ov koalicijski partner HNS. Smeta im što udomitelj može biti samac, ali ne i legalno priznata obiteljska zajednica. Ministrica obitelji ne vidi u čemu je problem, jer za takav prijedlog Zakona su na Vladi svi digli ruku - pa i HNS-ovi ministri.

"Izglasali smo zakon i dobio je većinu. Zaključak koji je predložio zastupnik Bauk, da se u moguće potencijalne udomitelje striktno navode i istospolni životni partneri, nije u zakonu prošao", rekla je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić

SDP je izostavio neformalne životne partnere

Zašto se liberalni dio koalicijske Vlade tek sad sjetio stopirati očito diskriminirajući zakon, i to i nakon što im je SDP skrenuo pozornost, u HNS-u kažu, ni to nije bilo cjelovito rješenje. "U prvom čitanju SDP je išao sa zaključkom, ali ne onim koji bi nama bio prihvatljiv. Prvenstveno, izostavili su neformalne životne partnere", kazao je predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić

Dakle i osobe istog spola koje žive zajedno dulje od tri godine, a nisu vjenčani. Iako su u Hrvatskoj samo tri istospolna para izrazila želju za udomljenjem, ovo se pitanje, kao još jedna točka prijepora koalicijskih partnera, prometnula u prvorazrednu političku temu. 

Koji prijepor?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koji prijepor? Ja ne vidim nikakav prijepor. Vlada je uputila Zakon o udomiteljstvu na drugo čitanje, Sabor će ga usvojiti", rekao je premijer Andrej Plenković. Tome se nadaju i Mladen i Ivo, jer kažu, Vlada u kojoj su i demokršćani i liberali mogla bi biti rješenje za njih.

"I jedni i drugi se proklamiraju za prava obitelji, i za obitelj, obiteljske zajednice. Ono što bi mi htjeli je da nije u nikakvom sukobu s njihovim vrijednostima, bilo demokršćanskim, bilo liberalnim", kaže Ivo Šegota

Drže li se svojih načela ili samo dižu tenzije u dnevnopolitičke svrhe vladajuća će većina moći pokazati točno za dva tjedna kada bi o Zakonu o udomiteljstvu trebao glasovati i Sabor.

Više s weba

Pročitajte još

Image
pala je odluka

Liječnici idu u štrajk. 'Ovo je ozbiljna situacija, mi nemamo vremena za igru, vrijeme je za rješavanje'

Više s weba