ŠTO ĆE REĆI MINISTAR?

Mladi liječnici organiziraju veliki prosvjed: 'Ne stigne se otići na WC, javiti obitelji. Zahtijevamo reformu...

12.9.2022. u 19:57/ RTL Danas

'Mislim da će to biti jedan od najvećih prosvjeda liječnika u povijesti naše države', kazao je Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika

Dijelom i zbog epidemije koja je dodatno unazadila zdravstveni sustav - Inicijativa mladih liječnika poziva na veliki prosvjed 24. rujna ispred Ministarstva zdravstva. RTL-ova reporterka Zorana Čičak Kulić o svemu je razgovarala s Marinom Smilovićem iz spomenute inicijative.

"Imamo četiri zahtjeva. Prvi je da zahtijevamo reformu zdravstvenog sustava za poboljšanje statusa pacijenata i liječnika, želimo pregovarati za naša prava kao liječnici, želimo reformu specijalističkog usavršavanja i korekciju koeficijenata složenosti poslova", kazao je.

Kazao je i kako žele izjednačavanje ugovornih obveza bez paušalnih iznosa.

Komentirao je i kako je biti specijalizant u bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Raditi u bolnici kao specijalizant, koji kad se dobije specijalizacija ima niži koeficijent nego kad završi fakultet, je vrlo teško, pogotovo u velikim bolnicama. Brojni prekovremeni se rade, bolnice su ustanove gdje se radi 24 sata, to su brojne neprospavane noći, ne stigne se otići na WC, javiti se obitelj. Velik je priljev pacijenata i teško je raditi. Želimo bolju edukaciju. Nekad nema nadzora službe, ali su teški uvjeti i teško je raditi u tako neorganiziranom zdravstvenom sustavu", kazao je.

Kazao je i kako oko prosvjeda dobivaju pozitivne informacija od koordinatora.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Image
Nacionalni program

Mladi liječnici će opet morati na pripravnički staž, dobit će mentore u ovim zdravstvenim sektorima

Image
Nacionalni program

Mladi liječnici će opet morati na pripravnički staž, dobit će mentore u ovim zdravstvenim sektorima

"Mislim da će to biti jedan od najvećih prosvjeda liječnika u povijesti naše države. Brojni ljudi se javljaju, organizira se prijevoz, puno kolega će doći", kazao je.

Inicijativa traži sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo da će nas primiti, pozivamo ga na razgovor i želimo da se počnu raditi djela, a ne da sve ostane na riječima", kazao je Smilović.

Kazao je da je iz Hrvatske otišao 1071 liječnik te da se radi o ogromnom broju.

"Kolege rade od Švedske, Danske, Engleske, zadovoljniji su jer imaju uređeniji sustav. Ja bih volio ostati ovdje. Želim se baviti medicinom da pomognem ljudima, pacijentima, to želim ostati raditi u našoj državi, da se sustav u redu da budemo zadovoljniji pacijenti i mi", kazao je.

Kazao je kako je i sam razmišljao da ode iz države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobio sam brojne ponude, još uvijek ih dobivam. Ja jednostavno želim ostati tu, poboljšati sustav i da nam svima bude bolje", kazao je Smilović.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Građani pohrlili na ponudu godine: 276 vozila državnih institucija na bubnju s početnom cijenom od 200 kuna

Više s weba