Razlog za brigu

Morskim organizmima prijeti izumiranje: 'Ako temperatura mora nastavi rasti, koraljni grebeni će nestati'

3.2.2020. u 17:09/ Ivan Dobran

Raže i morski psi u opasnosti su od izumiranja zbog prevelika izlova, onečišćenja mora i klimatskih promjena

Nakon gotovo dvadeset godina pokušaja u pulskom se akvariju izlegla prva raža kamenica prigodno nazvana Srećko. 

Raže i morski psi u opasnosti su od izumiranja zbog prevelikog izlova, onečišćenja mora i klimatskih promjena. Srećko budi nadu da će se ove životinjske vrste sačuvati i nanovo razmnožiti.

"Srećko je naša prva ražica, naš veliki uspjeh nakon dvadeset godina neuspjeha, hajmo tako reći, naš Srečko se izvalio iz jajeta 7. siječnja i donio nam veliku sreću u akvariju", kazala je Martina Benazić, biologinja u Aquariumu u Puli.

Image

Velika nova atrakcija u pulskom akvariju i zove se Srećko

Fotogalerija
Image

Velika nova atrakcija u pulskom akvariju i zove se Srećko

Fotogalerija

Iako je na svijet došao tri tjedna ranije, zdrav je i dobro napreduje. U svom malom akvariju hrani se živom hranom koja danonoćno pluta oko njega, a nedavno je dobio i zaleđene račiće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

"Srećko ima i svoju braću i sestre. Za sada ima sedam malih ražica. Jutros nam je isto tako došla jedna nova prinova i još imamo tri jaja koja očekujemo u skoroj budućnosti da bi se trebala izvaliti", dodala je Martina Benazić.

Upravo se čita

Image
'BUDI MI PRIJATELJ'

Djeca iz Klaićeve trebaju vašu pomoć: Omogućite im sigurniji i kvalitetniji boravak u bolnici

Iza slatke priče o Srećku skriva se puno ozbiljnija tema. Brojnim morskim organizmima prijeti izumiranje ako čovječanstvo nastavi biti nemarno prema okolišu. Brojni stručnjaci na žalost tvrde da smo odavno prešli točku s koje nema povratka. 

"Volumen vode općenito svih oceana i mora već se  podigao za jedan stupanj, a isto tako razina mora je već 40 centimetara viša nego što je bilo predviđeno za 2020. godinu. Ja bih rekla da nemamo puno vremena", izjavila je Aleksandra Bel Dajković, voditeljica Aquariuma Pula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato mreža akvarija diljem svijeta radi na očuvanju i razmnožavanju najugroženijih vrsta. Raže i morski psi su, zbog dugog razdoblja sazrijevanja, posebno ugroženi. U ribarskim mrežama završe često prije negoli dostignu spolnu zrelost. Podizanje temperature mora prijeti i drugim vrstama, posebice koraljnim grebenima.

"Ako temperatura mora nastavi rasti, a hoće, predviđanja su za dva do tri stupnja, koraljni grebeni će nestati. Zato su akvariji bitni u toj priči jer mi moramo biti centri za konzervaciju prirode", dodala je Aleksandra Bel Dajković.

Unatoč mjerama koje se poduzimaju posljednjih desetak godin, više od polovine mediteranskih hrskavičnjača u koje se ubrajaju raže i morski psi u opasnosti su od izumiranja

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pričali smo s bivšim senatorom Rickom Santorumom o tome što zamjera Trumpu i što radi u Hrvatskoj

Više s weba