Probijanje rokova

Most je gotov, ali... Od četiri dionice pristupnih cesta na Pelješcu, jedna kasni. Doznali smo i koliko i zašto

Image
Foto: RTL

Most Ston dužine gotovo pola kilometra već je trebao poprimiti svoj obris. Čelične konstrukcije su puno dalje nego što su trebale biti u ovom trenu

15.12.2021. u 20:24/ RTL Danas

Pelješki most je gotov, a kad ćemo moći preko njega, ne zna se. Nastali su novi problemi na pristupnim cestama. Gdje zapinje, tko je za to kriv i ima li šanse da se rokovi do proljeća ipak ne probiju, na terenu je provjerila Andrea Žarak

Na tri od četiri dionice pristupnih cesta na Pelješcu sve ide zadovoljavajućim tempom. Strabag uređuje tunele, dovršavaju se vijadukti, Avax asfaltira dio trase, ali između čvora Prapratno i čvora Doli nižu se problemi. 

Most Ston dužine gotovo pola kilometra već je trebao poprimiti svoj obris, ali zbog poteškoća sa dovozom čeličnih konstrukcija na ovom najkompleksnijem dijelu stonske obilaznice radovi kasne. 

Konstrukcije još leže u splitskom brodogradilištu koje je angažirano za proizvodnju, montažu i postavljanje. Elementi su trebali stići još u listopadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeroslav Šegedin, predstavnik Hrvatskih cesta:

"U ovom trenutku kašnjenje je oko tri mjeseca. Ne možemo u ovom trenutku reći koliko će ukupno biti, zbog toga što to ovisi o dopremi tih elemenata najmu barže za što još uvik nemamo točan datum dolaska."

Upravo se čita

Image
U gorju snijeg

Prosinac počinje tmurnim, hladnim danom, osim tamo gdje će puhati bura. U gorju snijeg

Image
I tu su strani izvođači

Pelješki most: Pristupne ceste će kasniti, izvođači nisu računali na probleme s brodskim transportima

Image
I tu su strani izvođači

Pelješki most: Pristupne ceste će kasniti, izvođači nisu računali na probleme s brodskim transportima

Očekuje ih se sredinom siječnja, a kada stignu, montaža na 40 metara visine trebala bi trajati dva do tri mjeseca. Naravno, ako to dopuste vremenski uvjeti.

Ivo Mušura, inženjer na gradilištu tvrtke AVAX:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne smije biti kiše i isto tako vjetar ne smije prelaziti granicu od 5 metara po sekundi. Nije baš veliki broj dana pogotovo u zimskom periodu koji su takvi, tako da ćemo se morati prilagođavati iz dana u dan vremenskim uvjetima i osiguravati izvođenje montaže u kojima to vremenske okolnosti dozovljavaju."

Na ovaj projekt čekalo se 30 godina, pa niti onima koji će od njega imati koristi, kašnjenje od nekoliko mjeseci ne smeta.

Neće poremetiti niti puštanje mosta u promet koji bi u siječnju trebao biti dovršen, a rok do kraja lipnja ispoštovat će se na 24 od 32 kilometra pristupnih cesta kada bi se njima i vozilo.

S obzirom na kašnjenje, posljednjih osam kilometara biti će gotovo nakon ljetne sezone. Do kada će se Avaxu produljiti rok za posljednju dionicu - znat će se tek kada Brodosplit elemente dopremi u Ston. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli prilog možete pogledati ovdje:

Više s weba

Pročitajte još

Image
bolnica slučaj

Natječaj za ravnatelja Srebrnjaka tajan. Satiričar Zovak kaže: 'Šteta što sam propustio da se i ja prijavim'

Više s weba