pravo lice inflacije

Može li prosječna hrvatska obitelj preživjeti samo s plaćom dok cijene i dalje divljaju?

Image

Meso za ručak - nekad ih je stajalo 30 - danas 45 kuna. Za iznos s kojim bi lani kupili 4 bilježnice, danas ne mogu dobiti ni tri

18.8.2022. u 19:17/ Borko Brunović

Jedan, drugi, treći; struja, voda, plin. Hrpa papira pokazuju pravo lice inflacije. Kristina Kovačević je prošli srpanj komunalije platila 460 kuna, ovaj srpanj više od 800. Gotovo duplo.

"Imamo četvero djece i moram priznati osjeti se velika razlika, osjeti se razlika i u gorivu i u hrani i u cijeni struje i svih ostalih režija. Ogromna je razlika", kaže Kristina.

Tek kad počne školska godina, mnogi će roditelji, kaže, dobiti ozbiljnu glavobolju. Cijene pribora otišle su u nebo, olovke, bilježnice i papir, sve je puno skuplje.

Image
PODIVLJALI RAČUNI

Sezona grijanja nije ni blizu, mnogi već strahuju! Stigli računi volonterima sa zadužnicama na ogromne iznose

Image
PODIVLJALI RAČUNI

Sezona grijanja nije ni blizu, mnogi već strahuju! Stigli računi volonterima sa zadužnicama na ogromne iznose

"Već sam malo škicala cijene bilježnica i pribora. Znači nema bilježnice, A4 format, tvrde korice ispod 15 kn. Prošle godine je najkvalitetnija bila 10 kn", kaže Kristina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I odlazak na plac u nabavku hrane sada se puno više promišlja. Kristinin omiljeni komad svinjskog buta bio je 30-tak kuna, a sada je 45.

Iako su prodavači digli cijene, to je tek da se pokriju troškovi, govori nam prodavačica Marija koja svoje domaće proizvode triput tjedno dovozi iz Zadra.

Upravo se čita

Image
U gorju snijeg

Prosinac počinje tmurnim, hladnim danom, osim tamo gdje će puhati bura. U gorju snijeg

Toga se ne boji Anđa, koja u okolici Zagreba za sebe u kući uzgaja piliće. Gladna neće ostati, no hrana za piliće, koji u mladim danima imaju vrlo zdrav apetit, sada je puno skuplja.

"Kukuruza je 400 kuna sad! Bila je 100-120 kuna, sad je stvarno otišla do 400 već", kaže Anđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako preživjeti s plaćom ili penzijom koja je jedva dostatna za režije, pitanje je na koje će brojni građani narednih mjeseci tražiti odgovor.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Nikola Vikić-Topić nam se javio iz srca crvene zone, podno Velebita: slijedi nagla promjena vremena koja će zahvatiti veći dio Hrvatske

Više s weba