SUKOB U SUBORU

Mrsić: 'Vlada ismijava građane za njihove novce'; Bačić: 'Sinidkati i oporba su u komplotu'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je izmislila 45 milijardi, to ne postoji, poručio je Mrsić, a Bačić opet odbacio sve kritike

7.5.2019. u 11:39/ Hina

Zastupnik Demokrata Mirando Mrsić poručio je u utorak kako ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić protureferendumskom kampanjom i spotovima ismijava građane za njihove novce, a ministrove tvrdnje kako bi realizacija sindikalnih zahtjeva mirovinski sustav stajala 45 milijardi kuna nazvao je "čistom laži".

"Kampanja protiv referendumske inicijative '67 je previše' je predizborna kampanja kojom se krše izborni zakoni, Zakon o referendumu i dobra praksa u Hrvatskoj", rekao je Mrsić u ime Kluba zastupnika HSS-a i Demokrata u slobodnom govoru u Saboru.

Kako mu Pavić nije odgovorio na pitanja, Mrsić kaže da je ista pitanja uputio i premijeru Andreju Plenkoviću od kojega traži odgovor koji je cilj kampanje s obzirom na to da je Zakon o mirovinskom osiguranju na snazi od 1. siječnja 2019., koliko je sredstava za nju predviđeno, koliko je do sada ukupno utrošeno te s koje su proračunske pozicije isplaćena sredstva za kampanju i jesu li te usluge bile predmet javne nabave.

„Nemojte da vas Pavić, Plenković i Vlada lažu i da vam vašim novcem mažu oči jer 45 milijardi ne postoji, to je Vlada izmislila da bi zastrašila građane“, poručio je Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Začuđen je i što ministri ne koriste uslugu e-građani, a što je zaključio iz Vladina odgovora da mu ne mogu odgovoriti koliko članova Vlade koristi tu uslugu zbog GDPR-a. „Što će Vladi i HDZ-u e-građani kada se oni mogu dičiti time što će zaposliti 500 novih zaposlenika na državne jasle u Državni inspektorat pa će svatko od njih imati svog e-rođu u upravi koji će preko WhatsApp-a ili Viber-a javiti ono što treba. To je digitalizacija po HDZ-u i digitalna vizija u 2019. godini“, zaključio je Mrsić.

Predsjednik HDZ-ova saborskog Kluba Branko Bačić odbacio je prozivke da Vlada provodi protureferendumsku kampanju, ustrajajući da je riječ o Vladinoj informativnoj  kampanji o mirovinskoj reformi koja je počela puno prije nego su sindikati krenuli s inicijativom za raspisivanje referenduma, kojim kane spriječiti dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina.

Upravo se čita

Image
SLUČAJ AGROKOR

Je li 11 mil. kn proračunskog novca bačeno u vjetar zbog podizanja optužnice? Što kaže DORH?

"S druge strane, za vrijeme predizborne kampanje za Europski parlament, sindikati provode referendumsku inicijativu protiv mirovinske reforme uz obilatu političku i logističku potporu oporbenih stranaka", izjavio je Bačić u Saboru, u kojemu je danas čak 11 klubova imalo potrebu govoriti na slobodnu temu. 

Istaknuo je kako "možda u tom sindikalno-oporbenom "komplotu" i leži razlog zbog čega su predstavnici sindikata izrazili nezadovoljstvo zbog prema njima skromnom odazivou građana potpisivanju referendumske inicijative. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sindikati bi se, možda, trebali zamisliti je li upravo činjenica da ih oporbene stranke, koje su prije pet godina donijele takva rješenja, a sad im daju potporu, razlog po njima malom odazivu građana", rekao je Bačić. 

Oporbenim kolegama je spočitnuo kako ih nije smetalo kada su se kod referenduma o definiciji braka ministri tadašnje Vlade Kukuriku koalicije javno protivili tom referendumu. "Tada ih nije smetalo trošiti javni novac i protiviti se referendumu, a sad ih smeta što u predreferendumskoj fazi Vlada promovira vlastitu reformu", ustvrdio je. 

SDP-ovce je prozvao i kako se nisu bunili, odnosno nije ih smetalo kad njihovi gradonačelnici Rijeke i Siska, u referendumu koji su organizirale inicijative "U ime obitelji" i "Istina o Istanbulskoj", nisu dali postaviti štandove tim aktivistima. "Tada SDP-u nije smetalo što se opstruira prikupljanje potpisa", poručio je Bačić i dodao kako oporba sada ne bi ovako reagirala da mirovinska reforma nije dobra. 

Anka Mrak Taitaš (Glas) pozvala je vladajuće da ne brane građanima izjašnjavanje na sindikalnoj referendumskoj inicijativi. "Referendum je izravan oblik izjašnjavanja građana, pustite ih da se izjasne što misle o mirovinskoj reformi", poručila je zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
'NARODNA MUDROST'

VIDEO Beroš započeo konferenciju lapsusom: 'Zdrav čovjek ima stotinu žena. Već sam to rekao'

Više s weba