Bez testa i dokaza

MUP potvrdio: Na dan izbora hrvatski državljani mogu ući u Hrvatsku bez testa ili potvrde da su preboljeli covid

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Smatrat će se da je riječ o "dolasku iz neodgodivih osobnih razloga"

13.5.2021. u 17:02/ RTL.HR

Tragom informacije da je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o tome da će u nedjelju 16. svibnja, na dan lokalnih izbora, svi s hrvatskim državljanstvom moći ući u Hrvatsku bez ikakvih epidemioloških ograničenja, RTL je zatražio od MUP-a potvrdu i obrazloženje takve odluke.

MUP je potvrdio da je to točno, dodao je da se to odnosi na državljane Republike Hrvatske "bez obzira iz koje države dolaze", te je dodao:

"Dolazak u Republiku Hrvatsku iz trećih država u svrhu glasovanja smatrat će se dolaskom iz neodgodivih osobnih razloga, uz preduvjet da osoba ima pravo glasovanja na lokalnim izborima u Republici Hrvatskoj te će se na takve putnike primjenjivati iznimka od Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske u smislu posjedovanja BAT ili PCR testa, potvrde o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19."

Očito je da se na "takve putnike" neće primjenjivati niti nadopuna "Odluke o privremenoj zabrani", donesena 30. travnja, a u kojoj se navodi da se pandemijsko ograničavanje ulaska u Hrvatsku, koje u odluci iz ožujka nije bilo tempirano ograničenjem, izmjenama ograničava do 15. svibnja, do dana uoči izbora.

Image
kršenje mjera

Na granici je zaustavljen 27-godišnjak pozitivan na koronu: I on i njegovi suputnici su vraćeni u Hrvatsku

Image
kršenje mjera

Na granici je zaustavljen 27-godišnjak pozitivan na koronu: I on i njegovi suputnici su vraćeni u Hrvatsku

"Ovom prilikom podsjećamo da se osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga ne smiju zadržavati u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati. Ukoliko navedene osobe u navedenom roku od 12 sati ne napuste RH, na njih se primjenjuju epidemiološke mjere iz važeće Odluke", stoji dalje u odgovoru MUP-a, koji precizira da će jedine epidemiološke mjere koje će se odnositi na te ljude kojima se zbog lokalnih izbora dopušta neograničen ulazak i ostanak u zemlji tijekom 12 sati, biti one koje se odnose na građane Hrvatske u zemlji.

"Skrećemo pozornost kako se opisano izuzeće odnosi na dolaske hrvatskih državljana iz bilo koje treće zemlje", navodi MUP na kraju.

Više s weba

Pročitajte još

Image
odlučila progovoriti

RTL Danas donosi još jedno mučno iskustvo napada zaštitara na djevojku: 'Pala sam u nesvijest i on me nastavio udarati'

Više s weba