OLDTIMER

Muzejski eksponat tijekom dana krenuo iz Virovitice prema muzeju u Rijeci i nestao. Dorijan Dukić otkriva taj...

22.2.2022. u 23:30/ Maja Brkljača

Vlasnik vučne službe nije znao za jedan detalj, a onda je naišla policija. Detalje priče ljepotana starog 50 godina, otkriva naša reporterka Maja Brkljača

Dok su muzealci i novinari eksponat čekali u centru Rijeke, on je postao predmetom policijskog postupanja na Grobniku. Glavni akter priče zapeo je tijekom izvanredne akcije kontrole prometa…

Vlasnik vučne službe koji je prevozio oldtimera, poslan je u mobilnu stanicu za tehnički pregled.

Tomislav Ivance, vlasnik vučne službe iz Virovitice objašnjava: "S obzirom na to da nisam znao o kakvom se vozilu radi, točno o kojoj masi, bio sam malo u pretovaru."

I to jednu tonu. Crveni kamion davno je koristio DVD iz Lozana kod Virovitice, prestali su s radom, a jedinstveno vozilo završilo je na tamošnjem autootpadu. Pronašao ga je Riječanin.

Dorijan Dukić, član Oldtimer kluba Rijeka kaže nam: "Ja sam osobno išao tamo dva puta, razgovarao, pregovarao, slikao i doslovno smo došli do podatka da je to jednostavno unikatno vozilo. Znači takvog sličnog auta na prostorima bivše Jugoslavije nema."

Radili su se za izvoz, najviše za libijsko tržište. Karoserija kamiona proizvodila se prije više od 50 godina u rumunjskoj tvornici Crvena zastava, ali u Rijeci se događala ključna stvar. Tu je ugrađivan izvorni Torpedov motor zbog kojega je ovaj kamion zanimljiv Muzeju grada.

Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja Grada Rijeke, govori: "Nećemo ništa mijenjati i uljepšavati na njemu, nego ćemo ga nastojati zadržati u čim izvornijem stanju.  A ako bismo ga mogli dovesti do voznog stanja, što mislimo da hoćemo jer tako kažu stručnjaci, onda ćemo ga voziti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to na manifestacije i posebne prigode. U zgradi Muzeja Grada Rijeke za njega fizički nema mjesta, pa je do daljnjega prevezen u garažu Autotroleja. Bez obzira na to, nešto što nosi oznaku Torpedo, itekako pripada ovom gradu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NIJE BIO VEZAN

Ovo je mjesto nesreće u Novoj Gradiški u kojoj je teško ozlijeđen 17-godišnji vozač

Više s weba