sporan govor matemboa

MVEP demantirao zambijskog državnog tajnika. Nisu s djecom prelazili granicu, krivo je i...

Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Uputit će službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u u Ženevi, ali i nastaviti štititi prava i interese svojih državljana u Zambiji

22.3.2023. u 17:02/ Danas.hr

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) oglasilo se oko slučaja Hrvata pritvorenih u Zambiji.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Vezano uz netočne navode Dickson Matemboa, državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Republike Zambije, o slučaju osmero Hrvata optuženih u Zambiji, iznesenih jučer na sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputit će službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u u Ženevi.

Ministarstvo će upozoriti kako hrvatski državljani nisu ušli u Republiku Zambiju iz DR Konga zajedno s djecom. Pored toga ukazat će i na netočnost tvrdnje g. Matemboa, iz koje proizlazi da je osmero hrvatskih državljana u više navrata s djecom prelazilo granicu. Pogrešno je navedeno i kazneno djelo koje se hrvatskim državljanima stavlja na teret.

Vezano uz navode da je dokumentacija hrvatskih državljana krivotvorena, Republika Hrvatska u ovom trenutku ne raspolaže službenom informacijom dobivenom od DR Konga, kao niti od Republike Zambije da dokumenti o posvajanju iz DR Konga nisu vjerodostojni.

Sukladno Ustavu, Hrvatska će nastaviti štititi prava i interese svojih državljana u Zambiji", naveli su.

Više s weba

Pročitajte još

Image
dan grada zagreba

Pogledajte procesiju Majke Božje od Kamenitih vrata. Znate li njezinu legendu?

Više s weba