(ne)očekivana izjava

Na Kaptolu šokirani izjavom pape o homoseksualcima: 'Dotaknuo je nešto što predstavlja DNK katoličke vjere'

Image
Foto: AP Images

'Jamčim vam da će ovaj put Franjo naići na ogromne reakcije', prognozira kaptolski insajder

23.10.2020. u 9:41/ Hina

Na zagrebačkom Kaptolu, gdje je sjedište nadbiskupije, jučer je vladao priličan šok, nakon što je papa Franjo podržao civilne zajednice za homoseksualne parove, piše u petak Jutarnji list.

Nimalo čudno, jer kad je u Hrvatskoj izglasan Zakon o istospolnim zajednicama, iz ovdašnje Katoličke crkve dolazile su optužbe da se na taj način napuštaju "korijeni tradicionalnog hrvatskog obiteljskog prava" te "širom otvaraju vrata novim odnosima i rastakanju tradicionalne obitelji", kako je izjavljivao Gordan Črpić, tajnik komisije Iustitia et pax.

Image
ODJECI

Silvije Tomašević za RTL Direkt o podršci pape Franje gejevima: 'Ovo nije revolucija, ali sigurno će se razviti diskusija'

Image
ODJECI

Silvije Tomašević za RTL Direkt o podršci pape Franje gejevima: 'Ovo nije revolucija, ali sigurno će se razviti diskusija'

Recentna Franjina izjava u potpunoj je suprotnosti s takvim stavovima, ali i razmišljanjima velikog dijela Katoličke crkve, ispričao je Jutarnjem listu svećenik blizak Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

"Ovo će izazvati reakcije sa svih strana jer Papa je dotaknuo nešto što predstavlja svojevrsni DNK katoličke vjere. Naime, točno je da Bog voli sve ljude pa i gejeve, ali u srži je Katoličke crkve da je protiv umjetne oplodnje, pobačaja ili homoseksualizma. To je taj DNK o kojem govorim, a koji Franjo, vjerojatno u dobroj vjeri, sada dovodi u pitanje. Jer, ako počnemo priznavati brakove koji nisu zajednica žene i muškarca, onda ćemo, za pet ili dvadeset godina, postati otvoreni i za raspravu o dopuštanju abortusa. A tako se dovodi u pitanje srž naše vjere i zato vam jamčim da će ovaj put Franjo naići na ogromne reakcije", prognozira ovaj kaptolski insajder.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Homoseksualni ljudi imaju pravo biti u obitelji. Oni su Božja djeca i imaju pravo na obitelj. Ono što moramo stvoriti je zakon o civilnim zajednicama. Na taj su način zakonski pokriveni", glasi izjava poglavara Katoličke crkve u filmu "Franjo" koja je zatresla Katoličku crkvu i u Hrvatskoj.

Jedna od prvih reakcija stigla je od poznatog konzervativca Vice Batarela, koji kaze da "privatno mišljenje je privatno mišljenje, čak i od Pape, ali jedino Crkveni nauk obavezuje vjernike katolike", donosi Jutarnji list.

Upravo se čita

Image
OPTUŽBE NA RAČUN VLADE

Iz stranke Glas poručili: 'HDZ-ova Vlada se trudi sakriti istinu o INA-i kao zmija noge'

Više s weba

Pročitajte još

Image
ozbiljno upozorenje

Požeški HZJZ upozorio stanovnike Doljanovca: 'Nemojte piti vodu, ima arsena'

Više s weba