pojava zvijeri

Na Marjanu su svoj dom pronašle najmanje dvije lisice: 'Ne znamo odakle su došle, no nisu agresivne'

13.3.2022. u 6:55/ Dragana Eterović

Ipak, ove divlje životinje već su viđene u samom gradu, a do Marjana ih je potjerala - glad.

Godinama se na splitskom Marjanu tražio vepar Špiro, a sad se traže i lisice. Koje za sada nemaju ime. Pojava novih zvijeri nije iznenadila stručnjake, iako je pravo pitanje kako su uopće prošle cijeli grad i stigle do šume s tri strane okružene morem. 

Rijetki su ih sreli, ali ipak neki su ih uspjeli i snimiti. Na Marjanu su svoj dom pronašle najmanje dvije lisice, a s obzirom na to da nemaju bjesnoću i ne rade štetu - tu će zasad ostati. 

“Malo jest neobično ..odakle su došle ne znamo. Međutim one su pod kontrolom, lovački savez ih prati. To su zdrave odrasle jedinke. U ovom trenutku nema problema osim neugodno ih je sresti, ali nisu agresivne i valja naglasiti da su zdrave“, kazao je Robert Koharević, zamjenik ravnatelja Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan.

Image
projavila se u studenom

Stručnjaci upozorili: Aktualna ptičja gripa nije opasna za ljude, no pogubna je za perad

Image
projavila se u studenom

Stručnjaci upozorili: Aktualna ptičja gripa nije opasna za ljude, no pogubna je za perad

Iako je godinama na Marjanu obitavao vepar, malo tko od šetača vjeruje da su u park šumu stigle lisice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne i mislim da ih nema bez obzira što lovci kažu. Obzirom da pređem cijeli Marjan ne samo uz more I okolo još nikad nisam video lisice“, izjavio je Romeo Barač iz Splita. 

“Pa mislim da ne, otkad sam ovdje po Marjanu 15 godina nisam vidjela ni jednu. Nisam vepra, ali znam da je postaje”, rekla je Dominique Peričić iz Splita.

Upravo se čita

Image
U gorju snijeg

Prosinac počinje tmurnim, hladnim danom, osim tamo gdje će puhati bura. U gorju snijeg

“Ove male vjeverice, a ništa drugo nisam vidio - ima dojava u noćnim satima možda zato? U Kaštelima sam ih video na Marjanu nikad“, rekao je Splićanin Kruno Bonačić.

Ipak, ove divlje životinje već su viđene u samom gradu, a do Marjana ih je potjerala - glad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To danas nije niti malo teško za očekivati da će lisica prevaliti taj put, jer već ih ima I po gradu. Prije svega zbog velike količine smeća, kontejnera”, kazao je Tino Milat, kustos Prirodoslovnog muzeja Split.

Ovi svežderi jedu baš sve, a opasne su samo ako imaju bjesnoću. Takva lisica nema straha, a inače ova divlja životinja od čovjeka bježi.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ZBOG STAROSTI

Golemi bor srušio se u pulskoj park šumi, ostala je rupa duboka tri metra: 'Nije ni prvi, ni zadnji'

Više s weba