A rok istječe

Na tisuće kućanstava još nije dobilo ugovore od zagrebačke Plinare: 'Kome bih trebao platiti idući račun?'

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Iz Gradske plinare Zagreb-Opskrba uvjeravaju da će sve biti riješeno u propisanom roku, a to je svega nekoliko dana

27.10.2022. u 13:59/ Katarina Dimitrijević Hrnjkaš

Zbog poremećaja na tržištu i najave da će se kućanstvima drastično povećati računi za plin, na desetak tisuća građana užurbano je poslalo zahtjeve opskrbljivačima iz javne usluge da žele od privatnika prijeći k njima.

Do sada su mnogi bili kod tržišnih opskrbljivača koji su u mirnijim vremenima mogli ponuditi konkurentnu i jeftiniju cijenu od opskrbljivača iz javne usluge, no uslijed eskalacije rata u Ukrajini i divljanja cijene plina, mnogi sad žele kod opskrbljivača iz javne usluge kod kojih je cijena zajamčena, bez obzira na kretanje cijene plina na tržištu. Samo prema Gradskoj plinari Zagreb-Opskrba, zahtjev da žele k njima poslalo je 60.000 kućanstava, no i svega nekoliko dana prije isteka roka, u kojem ta kućanstva moraju dobiti nove ugovore, oni i dalje nisu dobili nikakvu obavijest.

Razgovarali smo s našim čitateljem iz Svete Nedjelje koji kaže da bi trebao nekome poslati očitanje za plin, a ne zna kome.

"Tražio sam da se prebacim na Gradsku plinaru Zagreb-Opskrba, no nikakvu povratnu informaciju nisam primio. Kome bih trebao platiti račun? Ne znam čiji sam. No dobro je što je ovih dana bilo toplo pa ugrijem prostorije samo malo predvečer. Prije spavanja ugasim grijanje, koji imam na plin, pa toplina drži do ujutro. Preko dana sunce zagrije dovoljno", govori nam čitatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sastanak u Bruxellesu

Filipović: 'Razdvajanje plina od struje je dobar model, ali ne rješava cijeli problem'

Image
sastanak u Bruxellesu

Filipović: 'Razdvajanje plina od struje je dobar model, ali ne rješava cijeli problem'

Veliki je problem i u Rijeci gdje oko 7500 kućanstava raskinulo ugovore s Energom i podnijelo zahtjev da se prebace na Gradsku plinaru Zagreb-Opskrba. Prema pisanju Novog lista, gotovo nikome nisu poslali nove ugovore, iako to prema zakonu moraju.

Pitali smo plinaru što se događa jer je rok za potpisivanje ugovora s novim kupcima 31. listopada.

Upravo se čita

Image
nekima će se svidjeti

Od danas pojeftinjuju neke cigarete, Carinska uprava objavila tablicu

Novih 60.000 kupaca

Odgovorili su: "Sukladno Uredbi Vlade RH o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu i Odluci HERA-e o početku pružanja javne usluge opskrbe plinom krajnjim kupcima kategorije kućanstvo, kojima prestaje ugovor o opskrbi plinom, stekli su se svi uvjeti za prelazak kupaca kod opskrbljivača u obvezi javne usluge Gradska plinara Zagreb-Opskrba. Ukupan broj kupaca koji su prešli na javnu uslugu opskrbe plinom je gotovo 60.000 kupaca. Odlukom HERA-e od 23. rujna 2022. godine nalaže se opskrbljivačima u obvezi javne usluge, da najkasnije do 31. listopada 2022. svim krajnjim kupcima dostavi ugovor o opskrbi plinom u obvezi javne usluge zajedno s uvjetima ugovora opskrbljivača u obvezi javne usluge".

Dalje navode da je tvrtka u tijeku sklapanja ugovora s kupcima te da će sve biti dovršeno u skladu s terminima koje je propisala HERA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo istaknuti da GPZ-Opskrba kao opskrbljivač plinom s iskustvom i tradicijom dugom od gotovo 160 godina, garantira kupcima sigurnu i dostatnu opskrbu plinom kako kroz javnu uslugu tako i kroz tržišnu uslugu", naveli su.

Dakle, svi koji su podnijeli zahtjev za prelazak na Gradsku plinaru Zagreb-Opskrba, morali bi ugovore dobiti u naredna četiri dana.

Iz plinare o ovom problemu također kažu: "Uredbom Vlade proizvođač prirodnog plina INA - Industrija nafte d.d. dužan je, zbog osiguranja zaliha plina te povećanja raspoloživosti prirodnog plina u Hrvatskoj, proizvedeni prirodni plin u Hrvatskoj prodati Hrvatskoj elektroprivredi d.d."

Više s weba

Pročitajte još

Image
zagrebački holding

U utorak dan 'D' - stječu se uvjeti za totalni štrajk 7000 radnika

Više s weba