Nikša Bogdanić

Načelnik Hrvatskog centra za razminiranje o drami migranata kod Saborskog: 'Stradali su od najopasnije vrste ...

7.3.2021. u 19:14/ RTL Danas

'S prvim ožujkom 2026. mi bi trebali ukloniti minsku opasnost na području cijele RH', kazao je

Migranti s Bliskog istoka koji su spašeni u minskom polju kod Saborskog zatražili su azil u Hrvatskoj, a isto se očekuje i od onih koji su zbrinuti u bolnici. 

Grupa je prije nekoliko dana ušla u Hrvatsku iz BiH i u gustoj šumi upala u minsko polje. U eksploziji je poginuo jedan muškarac, još nekoliko je ozlijeđeno, a ostatak grupe našao se u minskom polju odakle su izvučeni u 10-satnoj policijskoj operaciji. 

Iz MUP-a upozoravaju da nezakoniti prelasci granice mogu biti izuzetno opasni, a cijeli slučaj aktualizirao je pitanje minskih polja u Hrvatskoj kojih nema samo uz granicu...

Image
pokušaj prelaska granice

Jedan migrant poginuo, a šest ih je ranjeno u minskom polju: 'Ušli su nezakonito'

Image
pokušaj prelaska granice

Jedan migrant poginuo, a šest ih je ranjeno u minskom polju: 'Ušli su nezakonito'

Gost RTL-a Danas bio je načelnik Hrvatskog centra za razminiranje Nikša Bogdanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Migranata koji ilegalno pokušavaju prijeći granicu će sigurno biti još. Na pitanje da li se, nakon ove nesreće, nadziru pojačano minski sumnjiva područja, kazao je:

"Naravno da će biti još nezakonith prelazaka. Hrvatski centar za razminiranje nadzire sumnjiva područja tako da kontrolira stanje obilježenosti, kontrolira svaku tablu koja se nalazi na terenu. Ukoliko dođe do eventualnih saznanja, takve podatke dojavljujemo policiji", kazao je Bogdanić.

Upravo se čita

Image
BIVŠI VATRENI

Ivan Rakitić u razgovoru za FIFA-u: 'Protiv Belgije sam izgubio pet godina života'

Je li ovo prva takva nesreća s migrantima - znamo da je u prošlosti bilo mnogo sličnih nesreća i s hrvatskim državljanima, bilo je sljedeće pitanje Ivana Vrdoljaka.

"Prema našim informacijama, ovo je prva nesreća s ovoliko ranjenjih. Oni su ušli dosta duboko u područje Hrvatske. Stradali su od najopasnije vrste mine. Ima dosta ranjenih i jednog mrtvog", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li ovo na bilo koji način ubrzati proces razminiranja, kazao je:

"Ovaj incident neće utjecati na brzinu. Ovo područje je predviđeno da se razminira. Financira se iz sredstava EU. 17,1 kilometara kvadratnih je područje. Hrvatska bi trebakla biti razminirana do 2026. godine. Dobili smo produženje u Oslu za novo razdoblje. S prvim ožujkom 2026. mi bi trebali ukloniti minsku opasnost na području cijele RH", rekao je na kraju.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kontroverzni milijarder

George Soros želi preuzeti Mercator? Navodno nudi 150 milijuna eura

Više s weba