strašno predviđanje

Nada Barišić iz Žitozajednice potvrdila: 'Štruca bijelog kruha mogla bi dosegnuti 15 kuna'

Image
Foto: Marko Prpić/Pixsell

No u Češkoj pekari traže da se što prije ograniči izvoz pšenice iz njihove zemlje jer bi u toj zemlji kruh mogao biti nezamislivih 60 kuna

24.3.2022. u 23:38/ RTL

Ne stabilizira li se tržište energenata zbog kojeg ovih dana bilježimo nikad više cijene pšenice, običan, bijeli kruh u Hrvatskoj mogao bi dosegnuti nezapamćenu cijenu od čak 15 kuna za komad, potvrdila je Jutarnjem listu direktorica Žitozajednice Nada Barišić.

Navode kako je ovo čak konzervativna računica u odnosu na predviđanja bliskih europskih tržišta. Češko udruženje pekara apelira da se što prije ograniči izvoz pšenice i upozoravaju da bi cijena običnog bijelog kruha u Češkoj do ljeta mogla koštati nezamislivih 60 kruna za komad, odnosno 18,50 kuna.

Takvo drastično poskupljenje neslužbeno nije isključeno niti za našu zemlju, no službena predviđanja zasad su u okvirima cijene od 15 kuna. 

Image
OD 1. TRAVNJA

Malo dobrih vijesti: Gradska plinara Zagrepčanima smanjuje cijenu plina

Image
OD 1. TRAVNJA

Malo dobrih vijesti: Gradska plinara Zagrepčanima smanjuje cijenu plina

Kako je za Jutarnji rekla Barišić, pekarska industrija poprilično je zabrinuta jer je cijena pšenice na rekordnoj razini, a mijenja se toliko brzo da se ugovori s dobavljačima potpisuju na rok od maksimalno mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kilogram brašna u trgovinama sad je već na deset kuna, što najbolje svjedoči o stanju na tržištu... Tržište divlja, kao posljedica rasta cijena energenata i goriva, o kojima poljoprivreda ovisi", rekla je Barišić. Dobro je što je Hrvatska po pitanju pšenice samodostatna, ima i za izvoz.

"Sve je vrlo neizvjesno i pekarstvo je u velikim problemima. Možemo biti mirni kad je riječ o opskrbi pšenicom, ali ne po pitanju cijene. Izgledno je da, ne bude li stabilizacije, kruh više nećemo moći jesti po dosadašnjim cijenama i da je moguća cijena od 15 kuna za štrucu bijelog kruha", potvrdila je Barišić.

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Prema podacima koje je lani predstavio Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu HGK, u Hrvatskoj se prosječno godišnje po osobi potroši 62 kilograma kruha. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
8. veljače

Raste gotovo 500.000 mirovina, neke i za 200 eura. Poznato i kad kreće isplata

Više s weba