tragedija u paklenici

Nagle promjene temperature šok su za tijelo, liječnica upozorila: 'Žile se stegnu, smanji se protok...'

26.7.2020. u 8:00/ Nikolina Radić

Nagla promjena temperature veliki je šok za tijelo

Više od sat vremena trajalo je oživljavanje Zagrepčanke koja se iznenada srušila u Nacionalnom parku Paklenica.

"Nije bilo blizu, dojava je bila da se radi o ženskoj osobi koja se srušila i ne diše i da je reanimacija u tijeku. Dežurni spašavatelji i spašavatelji koji su se nalazili u Starigradu krenuli su gore sa svom potrebnom opremom i kada smo stigli gore, nastavili smo sa reanimacijom do nekog određenog trenutka kada smo je prekinuli", izjavio je Filip Bach iz HGSS Stanice Zadar Ispostava Starigrad Paklenica.

Image
Smrt u Jadranu

Mladić uopće nije smio voziti gliser: Kako se omiljena ljetna atrakcija u sekundi pretvorila u tragediju?

Image
Smrt u Jadranu

Mladić uopće nije smio voziti gliser: Kako se omiljena ljetna atrakcija u sekundi pretvorila u tragediju?

Sumnja se da je doživjela zastoj srca, no točan uzrok smrti znat će se nakon obdukcije. 35-godišnjakinja je planinarila s obitelji i nakon duže šetnje odlučila se osvježiti u jednom izvoru u kanjonu.

Odmah po izlasku iz hladne vode mlada se žena srušila pred očima supruga i sedmogodišnjeg djeteta. Tu je odmah pritekla u pomoć jedna grupa poljskih turista, planinara, bila je među njima i jedna liječnica i došao je i GSS, ali nesretnoj ženi više nije bilo spasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici upozoravaju da je nagla promjena temperature veliki šok za tijelo.

"Normalno da se na prvi mah može činiti ugodno ući naglo u hladno, međutim žile u tijelu reagiraju, naglo se stegnu. Ako postoje od prije promjene u tim žilama, dolazi do smanjenja protoka, neki dobiju moždani, neki dobiju srčani udar. U svakom slučaju to treba izbjegavati", kazala je Tea Andrović Šmit, liječnica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske Županije Ispostava Starigrad.

Upravo se čita

Image
opet incident

VIDEO Sramotno ponašanje srpskih navijača. U Beču skandirali: 'Ubij, zakolji...'

Gorska služba spašavanja zadnjih 15 godina ima stalna ljetna dežurstva u donjem dijelu kanjona u kojem se zadržava i najviše penjača.

"Oni su prisutni na terenu i djeluju prvenstveno preventivno, što je najbitnije, da uopće dođe do nesreće, a ako se nešto i dogodi da u što kraćem roku pristignu na mjesto nesreće i da u što kraćem roku pomognu unesrećenima", rekla je Natalija Andačić, ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnji srpanj je u Nacionalnom parku na 70 posto posjećenosti, a za kišnih ili vjetrovitih dana koji nisu pogodni za kupanje, u Paklenici planinari i penje više od 500 posjetitelja.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Ako Hrvatska postane svjetski prvak, ponedjeljak će možda biti neradni dan

Više s weba