OGLAS

'To je loš alat'

Najbrži prst za javne natječaje odlazi u povijest: 'Ogorčeni smo, ljuti i razočarani'

1.6.2022. u 20:15/ Ilija Radić

Ministar je poništio 141 milijun kuna vrijedan natječaj za potpore novoosnovanim poduzećima dan prije današnjeg roka za prijave


Priprema, pozor, sad - najbrži prst za javne natječaje odlazi u povijest. Iako je mislio da će mu stići samo hvalospjevi jer je poništio 141 milijun kuna vrijedan natječaj za potporu novoosnovanim poduzećima, na adresu ministra Davora Filipovića stižu kritike.

Poduzetnici, prestanite klikati. Ministar je poništio 141 milijun kuna vrijedan natječaj za potpore novoosnovanim poduzećima dan prije današnjeg roka za prijave. Tako je sva priprema onima koji su se namjeravali danas prijaviti pala u vodu.


"Zbilja smo ogorčeni, ljuti, razočarani jer se po tko zna koji put pokazuje nepoštovanje prema nama kao struci, konzultantima koji zastupamo korisnike. Prije svega bezobrazno je to da se taj natječaj otkazuje bez ikakve najave dan prije nego mora biti predan", kazala je Natalia Zielinska, konzultantica za EU fondove.

No, osim uzaludnog truda naprasna odluka ministra poduzetnicima budi nadu jer je, kažu, metoda najbržeg prsta nepravedna.

Image
'KAPACITETI SE NE KORISTE'

Filipović nakon sastanka s mađarskim kolegom o Janafu, ali i isteku vladine odluke o trošarinama cijene goriva

Image
'KAPACITETI SE NE KORISTE'

Filipović nakon sastanka s mađarskim kolegom o Janafu, ali i isteku vladine odluke o trošarinama cijene goriva

"To je loš alat. To nije alat koji odražava racionalnu prosudbu kvalitete nekog projekta nego je to čista lutrija, sreća ili nesreća za one koje ti elektroni ili što već putuje tim kanalima", poručio je Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

"Primjenjivati najbrži prst, znači doslovce kriterij kad kliknete, u kojem trenutku, koliko brzu mrežu imate za projekte gdje se ocjenjuje kvaliteta, gdje se ocjenjuje inovacija. To su inače projekti koji inače zahtijevaju konzorcij evaluatora iz svih grana", kaže Zielinska.

No, u Hrvatskoj o dodjeli sredstava odlučuje jedino brzina prijave. Zato su dovitljivi poduzetnici čak koristili i umjetnu inteligenciju, takozvane botove, da ih prijavljuju. Tako su na nekim dosadašnjim natječajima sva sredstva bila raspodijeljena u manje od sekunde.


"U 14-oj stotinki sekunde je bila iskorištena cijela alokacija", rekla je Zielinska.

No, novi ministar, kaže, čuje probleme poduzetnika.

"Osluškujući privatni sektor, poduzetnike, reći ću i poslovnu zajednicu odlučio sam poništiti taj natječaj i rekonfigurirati ga kako bi glavni kriterij za odabir bila kvaliteta i sadržaj projekata, a ne tko se i kojom brzinom prijavio", izjavio je Davor Filipović (HDZ), ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Napokon se stvari mijenjaju, možda će pomisliti neki, no drugi se sjećaju da je jedna druga ministrica još 2018. godine jednako odlučno izgovarala slične riječi kada je govorila - najbrži prst nikad više.


Upravo se čita

Image
SVE SE TRESLO

Razoran potres od 7,5 po Richteru pogodio Filipine, šire se jezive snimke: 'O moj Bože!'

"Više se takvi natječaji neće objavljivati. Ići će natječaj po kvaliteti projekata koje će naši poduzetnici moći prijaviti", kazala je Gabrijela Žalac, bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

I, eto, četiri godine kasnije, Hrvatska je na istoj polaznoj točki. Sličnom metodom najbrže prijave, ali putem pošte, dodjeljuju se i koncesije na plaže. Zato otočki lovci na koncesije putuju na drugi kraj države, u Bajakovo, gdje jedina pošta u Hrvatskoj radi 24 sata, samo kako bi prijavu mogli poslati u ponoć i jednu sekundu na dan otvaranja natječaja.

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
SUPERSTAR

Dino oduševio izvedbom Čolićeva hita, a Severina primijetila detalj: 'Ne vidim ti frizuru, ličiš mi na mog sina'


Više s weba