Novotarije čak i za Zapad

Najmodernija tehnologija u KBC Rijeka: 3D robotizirani mikroskop. Pa da je samo to...

21.9.2021. u 8:10/ Maja Brkljača

Kako mikroskopski viriti tijekom operacije, a biti slobodnih ruku? Kako još bolje drenirati hematome i druge probleme u lubanji?

U korak s vremenom idu hrvatski liječnici kojima su na "Tjednu novih tehnologija" u riječkom KBC-u predstavljeni najmoderniji pomagači.

Uređaji su posljednji krik tehnologije, a plan ih je uvesti u rutinski rad liječnika. Najatraktivniji je robotizirani mikroskop. Što se njime može doznaje Maja Brkljača.

U tijeku je operacija, a liječničkom timu na raspolaganju je mikroskop star sedam godina. Funkcionalan je iako je kroz godine odradio dvostruko više sati od predviđenog standardom. Pred salom, pak, čeka novo čudo tehnologije, robotizirani 3D mikroskop. Sutra će u pogon.

Darko Ledić, v. d. predstojnika Klinike za neurokirurgiju KBC-a Rijeka:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njime se, za razliku od klasičnoga, ne upravlja pokretom svojih ruku i operater ne mora pratiti glavom odnosno očima mikroskop, jer gleda odvojeno preko naglavnog dijela koji mu je fiksiran na glavi."

Njime upravlja kamerom i robotskom rukom. Za integriranje najnovijeg trenda potreban je novac. Cijena mu je oko 2 i pol milijuna kuna, upola niža od sličnih uređaja na tržištu. Može se primjenjivati kod operacije mozga, kralježnice i perifernih živaca, do plastične i maksilofacijalne kirurgije. 

Upravo se čita

Image
ratni zločini

Vojnici SAO Krajine 1991. godine pobili 16 civila kod Gline? Pokrenuta istaga

"Nove tehnologije uvijek vesele"

Saša Ivkanec, zastupnik za inovativnu opremu:

"Prikaz samog operacijskog polja je doktoru operateru uvijek pred očima, nema potrebe za nepravilnim položajima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novost je i u zapadnim zemljama, a u tijeku je njegova promocija u Hrvatskoj. U Rijeci će se njime raditi cijeli tjedan. Edukacija je odrađena.

Barbara Kolbah, neurokirurginja KBC-a Rijeka:

"Nove tehnologije uvijek vesele, razvoj tehnologija je uvijek pozitivan, treba sve vidjeti, probati, što se može integrirati uvijek je korisno."

Prednost mu je što ne zastarijeva. IT stručnjaci su napravili softver koji se može nadograđivati na zahtjev liječnika. U riječkom tjednu novih tehnologija promocija je još jednog sustava koji će postati rutina do kraja godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je dakle inovativni sustav za drenažu unutarlubanjskih hematoma, krvarenja", kazao je Ledić.

Novi sustav omogućit će njihovo preciznije praćenje i bolje odstranjivanje. Teške teme i teški pojmovi za laika. Srećom, ne i za naprednu tehnologiju i modernu medicinu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
zbog usklađivanja

Dobra vijest za umirovljenike! Stižu veće mirovine, evo kada kreću isplate

Više s weba