NEMA KLJUČNIH ODGOVORA

Nakon DORH-ove objave otkrića o dronu, premijer zadovoljan, predsjednik razočaran: Ministar Banožić nestao je...

14.4.2022. u 20:35/ Marina Brcković

Vlada je, kaže premijer, ozbiljno shvatila situaciju, a Predsjednik smatra - tri tjedna se muljalo i petljalo.

Dan nakon dugoiščekivane objave DORH-ova otkrića u kojem je malo toga otkriveno, premijer zadovoljan, a predsjednik razočaran.

Zoran Milanović, predsjednik Republike:ljudi sa školom i bez škole, bistri, zainteresirani ne razumiju što je rečeno osim što su 45 minuta slušali Markove konake. S kolca i konopca, u kojima se okupilo ljude čiji zadatak je bio da kažu ono što neće kompromitirati Plenkovića i ovog drugog kojem nema pomoći. 

"Bitno je da smo jučer i na ovoj razini čuli ono što smo govorili cijelo vrijeme. BLIC Letjelica koja je kao što smo ranije rekli bila naoružana aviobombom s upaljačem. Da je prilikom pada te letjelice došlo do eksplozije", rekao je premijer Andrej Plenković.

Vlada je, kaže premijer, ozbiljno shvatila situaciju, a Predsjednik smatra - tri tjedna se muljalo i petljalo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
CRNA KUTIJA UNIŠTENA

Rezultati istraživanja o padu drona u Zagrebu ugledali svjetlo dana: Letjelica je imala aviobombu, ali još je mnogo nejasnoća

Image
CRNA KUTIJA UNIŠTENA

Rezultati istraživanja o padu drona u Zagrebu ugledali svjetlo dana: Letjelica je imala aviobombu, ali još je mnogo nejasnoća

"Dakle, da se razumijemo nema eksploziva ni privrednog ni vojnog. Kakvog je onda porijekla - vanzemaljskog? Di je tu bomba? Nije bomba sve što izgleda bomba. Mora tu biti eksploziv", kaže predsjednik Zoran Milanović.

Premijeru je sporan i tajming pada - baš dok je Europsko vijeće pregovaralo o deklaraciji o ruskoj agresiji na Ukrajinu.  

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

"Ali da smo ozbiljno shvatili tu poruku vidjeli ste iz brze reakcije naših saveznika, vidjeli ste iz preleta i američkih i francuskih zrakoplova", rekao je Plenković.

"Mislim što ti se treba dogoditi da iskoristiš trenutak nepažnje i organiziraš da avioni lete na 500 metara iznad centra grada tri dana nakon što je na grad pala potencijalna bomba koja to ustvari nije.", kaže Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bombi nije bilo TNT-a, ali moglo se staviti nešto drugo, istaknuo je ministar Božinović. 

"A što je to drugo? Pa čuli ste eksperte koji su rekli svoje mišljenje. Ali ako je bila neka materija koja se razgradila na ono što već postoji u prirodi, vi to detektirati ne možete", kazao je Božinović. 

Ali zato je puno pitanja za ministra Banožića koji je iščeznuo kao eksploziv iz drona. 

Ministar Banožić je za RTL na pitanje o težini eksploziva 16. ožujka odgovorio:  "Prema onome kao što smo do sada čuli u javnost, oko 120 kilograma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je pak kazao da nitko nikada nije rekao da ima 120 kilograma eksploziva.

"Dakle, ukupna težina bombe o kojoj se govori bi mogla imati onako izvorno kako je proizvedena oko 120 kila, a ako je to baš ta bomba onda bi ona u izvornoj proizvodnji trebala imati oko 45 kila eksploziva" rekao je Plenković 18. ožujka. 

No, i dalje nema ključnih odgovora - tko je lansirao dron i s kojom namjerom. I dok iz Vlade poručuju da se istraga nastavlja, ako se pita Predsjednika - posao je umjesto DORH-a trebalo obaviti državno povjerenstvo. 

Više s weba

Pročitajte još

Image

Sporni ugovori i neobično javno privatno partnerstvo: Trebamo li nove PET CT uređaje?

Više s weba