OPSKRBA LIJEKOVIMA

Nakon nove runde razgovora s veledrogerijama: Percač: 'Isporuka će biti otežana još neko vrijeme'; Marić: 'Nema čarobnog štapića'

Image
Foto: RTL

Nije dovoljno samo riješiti dug, ključno je postaviti financijski održiv sustav da se ne generiraju nove obaveze

26.10.2020. u 15:10/ RTL.HR

Ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić te ministar zdravstva Vili Beroš održali su novi sastanak s predstavnicima veledrogerija koje su uvjetovale isporuku lijekova, a nakon sastanka su predstavnici veledrogerija rekli da je bio pozitivan razgovor, ali da će isporuka biti još neko vrijeme otežana, odnosno do rebalansa, koji će biti u studenome.

Image
NAKON UŽEG KABINETA

Beroš: 'Policijski sat je zadnje što ćemo poduzeti ako bude trebalo'; Marić: 'Nisu veledrogerije jedini problem u zdravstvenom sustavu'

Image
NAKON UŽEG KABINETA

Beroš: 'Policijski sat je zadnje što ćemo poduzeti ako bude trebalo'; Marić: 'Nisu veledrogerije jedini problem u zdravstvenom sustavu'

"Sastanak je bio konstruktivan, ne mogu reći o kojem se iznosu radi, ali isporuka lijekova će biti još neko vrijeme otežana, do rebalansa, a rebalans se očekuje u studenom", kazala je Diana Percač, predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija.

''Isplaćeno je 300 milijuna kuna, a prije rebalansa proračuna zakonski više nema prostora za plaćanje. Mi ne možemo ništa prije rebalansa, a u tom periodu moramo vidjeti kako da se nastavi opskrba. Prvi bih od svih volio da to riješimo jednokratno, osobno bih to volio, ali predvjet za to je osiguranje da nema generiranja novih dugova'', kazao je Marić i podsjetio da obveze prema veledrogerijama nisu jedine obveze.

One ukupne prešle su sada već 10 milijardi kuna, a ključni izazov je da se ne generira nove - svaki mjesec dodatnih 220 milijuna kuna. Stoga je najvažnije u financijskom smislu osmisliti model, način da se nove obveze ne stvaraju, ali paralelno s time izmirivati postojeće obveze.

Izložili smo danas ono što smo započeli na prošlom sastanku. Govorimo o razdoblju od oko tri tjedna pred nama, a naša je ideja svesti rokove plaćanja na razuman rok i počistiti sve, kazao je Marić kazavši da će o detaljima rebalansa biti više riječi u četvrtak.

Marić: Iz proračuna će ići 1,8 milijardi kuna za dugove

Za ovaj problem bit će ukupno plaćeno više od milijardu i 800 milijuna kuna, a mirovine nisu upitne, istaknuo je Marić: ''Glasanje o rebalansu je 11. studenog, pred nama je razdoblje kako i na koji način osigurati kontinuitet opskrbe, u rebalansu ćemo predvidjeti značajniji iznos. Iz državnog proračna će ići paket od nekoliko mjera u iznosu jedne milijarde i 840 milijuna kuna''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opcija je i da se država zaduži, kao i neke druge izvedenice jer država je učinila u javnim financijama iskorake da može o takvim stvarima razmišljati. Međutim, ponavljam - Vladu zanima kako postaviti financijski održiv sustav da se nove obveze ne generiraju'', opetovao je ministar financija.

''Zasad još pojedine bolnice nisu iskazale nedostatak lijekova pa pretpostavljam da ih imaju dovoljno do rebalansa'', kazao je Beroš, koji je kao i Marić testiran na koronavirus te su obojica negativni, a istaknuo je da se virusa ne boji.

Upravo se čita

Image
DOBRO SE ZABAVLJAJU

VIDEO Pogledajte vatrenu atmosferu Hrvata na ulicama: Ostali navijači nas gledaju i snimaju

Beroš: Iz Dubrave mi je rečeno da je moguće da netko na vrijeme ne dobije obrok

Potvrdio je da je poslao zdravstvenu inspekciju u KB Dubrava, a izvješće još nije dobio, no tvrdi da ni tamo nema nestašice lijekova jer bi inače do njega došla ta informacija, ali je moguće da netko na vrijeme ne dobije obrok što smatra neprihvatljivim: ''Nakon što sam dobio informacije o pismu nazvao sam u Dubravu, rečeno mi je da je moguće da netko ne dobije obrok. Zato sam poslao inspekciju. KB Dubrava igra jako važnu ulogu u borbi s koronom. Ministarstvo radi na tome da se pomogne''.

Ministar zdravstva je kazao i da smo izgubili kontrolu nad širenjem virusa zbog nepridržavanja mjera, ali u bolnicama je sve pod kontrolom, no ono što bi mogao biti izazov neće biti kreveti, već kadrovi odnosno osoblje - liječnici i medicinske sestre. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče širenja virusa, upozorio je da smo nedogovornim ponašanjem doprinijeli rastu broja zaraženih, ali i da to nije svojstveno samo Hrvatskoj: "Događa se ono što smo predvidjeli, sve što ide s hladnijim vremenom doprinosi širenju virusa. Mene kao ministra izrazito brine što raste broj hospitaliziranih, ali imamo planove, tu su sekundarni i tercijarni centri koji će se puniti po potrebi. Izazov neće biti smještaj bolesnika, nego zdravstveni djelatnici koji bi mogli nedostajati. Sami odlučujemo svojim odgovornim ili neodgovornim ponašanjem".

Ministarstvo zdravstva ne može odgovoriti na pitanje koliko košta najam Arene, kazao je Beroš te dodao da će Arenu raspremiti kada epidemija počne jenjavati i broj zaraženih se ustabili na niskom broju, a ne može reći ni smiju li astmatičari ići u školu s obzirom na to da je to pitanje na koje odgovor mogu dati epidemiolozi.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ozbiljno upozorenje

Požeški HZJZ upozorio stanovnike Doljanovca: 'Nemojte piti vodu, ima arsena'

Više s weba