ŽELJA ZA NASTAVKOM SURADNJE

Nakon propalog summita: Dvije Koreje i SAD nastavljaju raditi na denuklearizaciji

Image
Foto: AP Images

Zabrinuti smo i želimo što prije opet za pregovarački stol kako bi nastavili pregovore

1.3.2019. u 9:53/ Hina

Južna Koreja surađivati će sa Sjedinjenim Državama i Sjevernom Korejom kako bi se postigao sporazum o denuklearizaciji, rekao je južnokorejski predsjednik u petak, samo dan nakon propalih pregovora Donalda Trumpa i Kim Jong Una u Vijetnamu.

Drugi po redu summit američkog predsjednika Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una prekinut je nakon što nisu uspjeli doći do dogovora o ukidanju sankcija Sjevernoj Koreji koja bi kao protumjeru morala ukinuti svoj nuklearni program.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in aktivni je pristaša napora oko prekida sukoba na Korejskom poluotoku, a susreo se sa Kimom već tri puta prošle godine u pokušaju da olakša pregovore oko nuklearnog programa sa SAD-om.

"Moja administracija usko će komunicirati i surađivati sa SAD-om i Sjevernom Korejom kako bi pomogli da pregovori dođu do potpunog kraja pod svaku cijenu", rekao je Moon u Seulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moon je također naglasio kako će se savjetovati sa SAD-om oko načina da se nastave zajednički projekti sa sjeverom, uključujući i turistički razvoj Mount Kumganga i industrijskog kompleksa Kaesong, a koji se nalaze u Sjevernoj Koreji.

Summit u Hanoiju došao je osam mjeseci nakon prvog susreta Trumpa i Kima u Singapuru gdje su dogovorili uspostavu novih odnosa i mira u zamjenu da Sjeverna Koreja pojača napore u potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Upravo se čita

Image
BORBA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Ministar Malenica: 'Država je jaka i učinkovita onoliko koliko štiti ranjive skupine'

Trump je naglasio kako su dvodnevni pregovori urodili plodom, no da je bitno da se ne žuri prema pogrešnom dogovoru. Napomenuo je kako je napustio pregovore zbog neprihvatljivih zahtjeva Sjevera.

"Sve zbog sankcija", rekao je Trump na konferenciji za medije nakon propalih pregovora. "Uglavnom, htjeli su potpuno ukidanje sankcija, a na to ne možemo pristati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći korak"

Međutim, sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho medijima je rekao, nakon što je Trump napustio Hanoi, da je Sjeverna Koreja tražila djelomično ukidanje sankcija "povezanih sa životnim uvjetima ljudi i nepovezanih sa vojnim sankcijama".

Rekao je kako je Sjever ponudio realne uvjete koji uključuju rastavljanje glavnog nuklearnog postrojenja u Yongbyonu i postrojenja za plutonij i uranij koje bi nadgledali inženjeri iz obje zemlje.

"Ovo je najveći korak u denuklearizaciji koji možemo napraviti na temelju trenutnog povjerenja između dvije zemlje", dodao je Ri.

Njegova zamjenica, ministrica Choe Son Hui rekla je kako je imala dojam je sada Kim "možda izgubio interes za dogovorom" nakon što su SAD odbile djelomično ukidanje sankcija u zamjenu za uništavanje Yongbyona, "nešto što nikada do sada nismo ponudili".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obje strane naglasile su želju za nastavkom trenutne suradnje.

"Zabrinuti smo i želimo što prije opet za pregovarački stol kako bi nastavili pregovore koji će na kraju dovesti do mira i stabilnosti, boljeg života na Sjeveru i denuklearizirana Sjeverna Koreja", rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo u petak na Filipinima u posjeti Manili, bez spomena naglo prekinutih pregovora.

Kim Vijetnam napušta u subotu, a prethodno je naglasio kako je zahvalan Trumpu što je daleko putovao i aktivno ulaže napore u postizanje rezultata, javlja sjevernokorejski državni medij KCNA.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Šibensko-kininska afera

Kad ti je tata šef županijskog HDZ-a: Školovanje plaća gradska tvrtka, a posao pronalaze tatini prijatelji

Više s weba