financijske malverzacije

Nakon velike afere Kaptol stavio 'točku na i': Prebendari više neće moći samostalno poslovati

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Poslovanje Prebendarskog zbora bit će potpuno pod kontrolom Nadbiskupskog, duhovnog stola i zagrebačkog nadbiskupa,

1.10.2019. u 9:45/ Hina

Zagrebačka nadbiskupija stavila je "točku na i" po pitanju prebendara i afere koja je lani izbila u javnost, piše u utorak Večernji list.

Objavljen je, naime, novi Statut Prebendarskog zbora, koji će "pomoći drevnom Zboru da vremenitim dobrima upravlja prema kanonskim odredbama i koristi ih isključivo za ciljeve koje određuje Zakonik kanonskoga prava, a to su: uređenje bogoštovlja, briga za dolično uzdržavanje klera i drugih službenika, vršenje djela apostolata i dobrotvornosti, napose prema siromasima".

Drugim riječima, poslovanje Prebendarskog zbora bit će potpuno pod kontrolom Nadbiskupskog, duhovnog stola i zagrebačkog nadbiskupa, navodi dnevnik.

Službeni Kaptol jučer se osvrnuo i na spomenutu aferu, naglašavajući da "glede novčanih iznosa što su se pojavili u medijskim napisima nije riječ o otuđenju novčanog iznosa od strane Zbora prebendara, nego o ulaganju investitora koji su podigli kredite od banaka na temelju hipoteka na dvije prebendarske nekretnine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodarska i financijska kriza dovela je dva spominjana projekta Zbora prebendara u teškoće za koje su već nađena rješenja. Zbor prebendara više nije vlasnik spomenutih nekretnina, jer su one prodane u skladu s kanonskim propisima. Zbor prebendara zadržao je svu svoju ostalu imovinu i nije opterećen kreditima.

Tijekom cijelog vremena Zbor prebendara financijski je poslovao i posluje pozitivno. Izražavamo duboko žaljenje zbog sablazni i zbog nanesene moralne štete", piše u priopćenju nadbiskupije te najavljuju da će kardinal Bozanić uskoro objaviti imena novih prebendara, donosi Večernji list.

Upravo se čita

Image
EUFORIJA DILJEM SVIJETA

VIDEO Od Toronta do New Yorka: Evo kako se pobjeda Vatrenih euforično slavila u Sjevernoj Americi

Više s weba

Pročitajte još

Image

Probijanje leda na Odri

Više s weba