Politička korupcija

Nakon više od 10 godina, suđenje Sanaderu ulazi u završnicu: 'Dokazano je da su optuženici počinili kaznena d...

5.11.2020. u 21:35/ Ivana Ivanda Rožić

Ivu Sanadera tereti se da je organizirao izvlačenje novca iz državnih institucija preko tvrtke Fimi media

Suđenje Ivi Sanaderu za aferu Fimi media koja je počela prije više od 10 godina - ulazi u samu završnicu. Tužiteljstvo i obrana po drugi put iznose završne riječi na tom suđenju.

Slučaj koji je srušio Vrhovni sud - nikako da dođe svom kraju. U ovih deset godina promijenilo se cijeli niz događaja, a nekoliko ključnih sudionika procesa je i preminulo.

Sa štakom u ruci - kao i prije deset godina. Samo u drugim okolnostima. Ivo Sanader iz Krapinskih toplica - gdje se nalazi na rehabilitaciji - po tko zna koji put stao je pred sudsko vijeće.

"Ja sam vas mislio zamolit da, s obzirom na situaciju i s križima i da sam još na terapiji i na situaciju s COVID-om evo da me pustite da - možete bez - evo suglasnost - da se drži bez mene", izjavio je optuženi Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Dosje Fijasko pravosuđa

Da je živio u Hrvatskoj, Dostojevski bi napisao 'Zločin bez kazne', a likova bi uistinu bilo bezbroj

Image
Dosje Fijasko pravosuđa

Da je živio u Hrvatskoj, Dostojevski bi napisao 'Zločin bez kazne', a likova bi uistinu bilo bezbroj

Suđenje koje traje već deset godina - drukčije je zbog posebnih uvjeta. Puno ljudi u maloj dvorani - svi s maskama na licu. I posebnih zahtjeva.

"Ako budem morala napustiti radi maske, radi disanja, molila bih vas ako me možete osloboditi da otiđem i da ne prisustvujem, ako je to moguće", rekla je Branka Pavošević, optužena.

Upravo se čita

Image
drama na D-8

U prometnoj u blizini Slanog poginuo 26-godišnji suvozač. Mlađi vozač teško je ozlijeđen.

Na ovom suđenju USKOK već godinama tvrdi isto:

"Tijekom ponovljenog postupka dokazano je da su optuženici počinili inkriminirana kaznena djela upravo na način kako im se to optužbom stavlja na teret", poručila je Mirna Rukavina, zamjenica ravnateljice USKOK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivu Sanadera tereti se da je organizirao izvlačenje novca iz državnih institucija preko tvrtke Fimi media. I sebi, sumnjaju, pribavio 15 cijela 2 milijuna kuna, dok se HDZ tereti za pribavljanje nepripadajuće imovinske koristi od 24 cijela 2 milijuna kuna.

"Predmet ovog postupka je zapravo nesporna politička korupcija materijalizirana kroz financiranje optužene političke stranke Hrvatske demokratske zajednice sredstvima iz takozvanih crnih fondova bez transparentnog evidentiranja tijeka novca", rekla je Rukavina.

Odvjetnik HDZ-a poručuje kako stranka nije imala potrebu za korištenjem crnih fondova.

"Ostajemo kod onog uvodnog dijela da HDZ nije kriva, nije odgovorna za ono što joj se stavlja na teret, predlažem oslobađajuću presudu", poručio je Davor Budin, odvjetnik HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završni govori nastavljaju se sutra sa Sanaderovim odvjetnicima.   

Više s weba

Pročitajte još

Image

Teška nesreća kod Rijeke: Šest osoba ozlijeđeno u sudaru auta, jedna kritično

Više s weba