kriva procjena?

Napadi vukova sve češći i sve brutalniji, stočari nemoćni i ljutiti: 'Uzme ovcu i odnese 'ko od šale'

30.6.2022. u 7:30/ Nikolina Radić

Vukovi i dalje teroriziraju stanovništvo u dalmatinskom zaleđu...

U dva tjedna, koliko je prošlo od napada na čovjeka u Kistanjama, dogodila su se još 4 napada na stoku s desecima priklanih ovaca. Stočari su nemoćni i ljutiti na Ministarstvo gospodarstva koje se drži procjene vučje populacije od prije 4 godine, a od tada su se vukovi namnožili...

Mirko je smanjio stado ovaca zbog zdravstvenih razloga, ali ni ovo što mu je preostalo ne uspijeva zaštititi od vukova. Zadnji napad dogodio mu se pored kuće usred bijela dana. "Vidim jedna krvava, ide joj krv… Jednom ovom komšiji ćapalo mu janje, a meni ove janjčiće ćapalo ih četvero", kaže Mirko Šeša.

Ukupno 8 ovaca i janjaca platilo je glavom vučju gozbu. Preostale ovce u stadu obitelji Šeša su uznemirene i jako se boje jer ih je prije nekoliko dana napao čopor vukova. Tada su vukovi desetkovali trećinu stada, odnosno sada je ostalo samo dvadesetak ovaca.

Image
zaštićena životinja

Za ubojstvo vuka kazne su ogromne, a prošle godine zabilježeno je 2113 napada: 'Ministarstvo ne pomaže…'

Image
zaštićena životinja

Za ubojstvo vuka kazne su ogromne, a prošle godine zabilježeno je 2113 napada: 'Ministarstvo ne pomaže…'

Mirkova snaha kaže kako su napadi sve češći i sve brutalniji. Zbog suše sve su bliže selima. "Oni se ovako iz ovih šuma i brda spuštaju dole i po noći se čuju kako zavijaju cijelu noć, baš cijelu noć", prepričava Valnea Šeša.

Ali noćni posjeti ih ne plaše koliko dnevni. "Uzme ovcu i odnese 'ko od šale", objašnjava Valnea.

Zadnja službena procjena iz 2018. godine je da u Hrvatskoj ima do 200 jedinki predatora kojemu je visoka makija idealno i skrovito sklonište. Lovci i stočari smatraju da ih ima i više od 500.

"Sigurno ih ima veći broj nego što se tvrdi, a mi smo primijetili u zadnjih mjesec dana veliku prisutnost vuka u Dinari. Neuobičajeno veliku", kazao je Domagoj Pokrajčić, zamjenik predsjednika Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva poručuju kako je moguće dopustiti odstrjel ako se događaju štete na imovini, ali najprije treba ponovno prebrojati populaciju. Ovoga puta ona će se pratiti preko vučjeg izmeta.

"Već nekoliko godina… 5 ili 6 je potpuna zabrana lova", objašnjava Pokrajčić.

Danas je u Kninu održana radionica o praćenju populacije vuka i risa, ali iza zatvorenih vrata. Rezultati praćenja trebali bi biti poznati kroz godinu dana.

Više s weba

Pročitajte još

Image
kaos s uvozom radnika

VIDEO Ovo su radnici pred hrvatskom ambasadom u New Delhiju: 'Čekam vizu 85 dana'. Ministarstvo: 'Nema redova'

Više s weba