ništa od toga

Nema liberalizacije mjera: Zbog niske procijepljenosti još ništa od ukidanja samoizolacije za COVID pozitivne...

18.8.2022. u 20:30/ Leona Šiljeg

Nakon rasta, zadnja dva tjedna brojke stagniraju i ovo bi mogao biti vrhunac omikron vala

Nakon što su maske u Hrvatskoj pale - pitanje je hoće li se možda vratiti i to samo za zaražene covidom koji bi se mogli slobodno kretati, bez izolacije. O svemu su danas članovi Stožera raspravljali s predsjednikom Vlade. Je li pred nama liberalizacija mjera?

Pozitivni na COVID s blagim simptomima bez izolacije. Da, o tome se razgovaralo, ali u Hrvatskoj još ništa od toga.

''Po svemu sudeći, evo recimo danas u kontaktu s kolegama izgleda da nećemo ići s takvim prijedlogom zbog toga što ipak većina kolega s kojima smo o tome raspravljali nije tome sklona'', rekao je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Razlozi su preniska procijepljenost i strah da bi mjera mogla dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije - zaključili su članovi stožera danas na sastanku s premijerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mjere mogu ići u dva smjera. Mogu se pogoršavati i mogu se liberalizirati. Trenutno mislimo da su optimalne i nećemo ništa mijenjati. Vjerojatno znate da su neke europske zemlje i SAD liberalizirale izolaciju, ali oni imaju puno više cijepljenih nego mi'', izjavio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Jedna od tih zemalja koja je ukinula mjere je Austrija. Zaraženi se mogu slobodno kretati uz obvezno nošenje FFP2 maske, uz neka pravila.

Upravo se čita

Image
božićni sajam

Vikend advent inspekcija Danasa. Provjerili smo cijene i ponudu adventa u Beču

Image
SASTANAK PREMIJERA I STOŽERA

Ništa od ukidanja samoizolacije za COVID pozitivne: 'Nećemo ići u tom smjeru'

Image
SASTANAK PREMIJERA I STOŽERA

Ništa od ukidanja samoizolacije za COVID pozitivne: 'Nećemo ići u tom smjeru'

''Ne smije se koristiti javnim prijevozom, ali može odlaziti u restorane, trgovine, na bazene i pri tom mora nositi FFP2 masku. Kontrolira li to netko – to stvarno ne znam, pretpostavljam da ne'', rekla je Simona Margetić iz Austrije.

U Hrvatskoj, na otvorenom sada rijetko tko nosi masku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da bi trebalo ukinuti mjere da je dovoljna maska'', komentirao je građanin.

''Idem s terapije sad iz bolnice. Moram radi sebe nositi, ne radi drugih ljudi'', rekla je građanka koja nosi masku.

Da se u potpunosti ukinu mjere - pitanje je tko bi ih doista kontrolirao.

''Moralo bi se ići na savjest i povjerenje ljudi. Znamo i ovako i onako da zaraženi postoje i hodaju okolo iako ne znamo da su u izolaciji. To vidimo po tome kako se širi se covid velikom brzinom i prilično intenzivno'', kazao je Kaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li na jesen moguće da pozitivna učiteljica predaje učenicima s FFP2 maskom.

''U slučaju pozitivnog testa ste onda bolesni, išli biste u izolaciju. Koliko čujem sada idu neki prijedlozi oko ukidanja toga, ali pretpostavljam da je to za kretanje po gradu, javni prijevoz. – Ne u školama? U školama ne mislimo da bi to trebalo'', rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Nakon rasta, zadnja dva tjedna brojke stagniraju i ovo bi mogao biti vrhunac omikron vala. Sutra će izići i preporuke za cijepljenje četvrtom dozom: za rizične i starije od 80 godina.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Burilović opet predsjednik HGK

Više s weba