Povijesna presuda

Nema više oprosta za 'muljanje' kod kilometraže auta: 'To se može provjeriti za samo 26 kuna'

17.2.2020. u 19:17/ Ilija Radić

Sud u Virovitici izrekao je povijesnu presudu za vraćanje čak 50.000 kilometara unazad na Audiju A4

Gotovo je s pomlađivanjem limenih ljubimaca, bar ako ne želite poslije u zatvor. Na tom je tragu povijesna presuda u Virovitici kojom je izrečena uvjetna zatvorska kazna za vraćanje kilometara na vozilu. 

Osuđeni je pri prodaji tvrdio da je automobil prešao 50.000 kilometara manje od stvarnog stanja za što više nema oprosta. Oni koji umanjuju kilometre nakon ove presude možda dvaput razmisle, a kupci možda konačno odahnu.

Vožnjom automobila prijeđeni kilometri rastu. No, kada dođe vrijeme za prodaju, brojač kilometara zna misteriozno krenuti u natrag. Hrvatski kupci su svjesni opasnosti i znaju da je siguran samo novi auto. 

"Ima, ima. Pogotovo ako nije u pitanju elektronika. Ako je elektornika onda teško može, mislim, može, ali tu kad se dođe na tehnički pa se vidi, dečki to provjere. Ali svi se toga bojimo", kazao je Branko iz Zagreba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je stvarna opasnost. Ja nisam imao takvih iskustava, uvijek sam kupovao novi auto pa nisam imao takvih iskustava", rekao je Binaj iz Zagreba. 

"Vozim sama pa kupim novi. Nema straha jer se ne bih to usudila", kazala je Ružica iz Zagreba.

Upravo se čita

Image
NOGOMET NA RUBU ŽIVACA

Šimenc ne izlazi iz kuće, Vlaović luduje, a Čilić uživa: Što o nogometu kažu oni zbog kojih smo kidali živce?

Takvih prevara na tržištu ima mnogo

Usudio se zato kupac kojeg je privukao oglas za prodaju Audija A4 za 5500 eura, koji je navodno prošao 250.000 kilometara. Tek na sudu u Virovitici je dokazano da je taj podatak bio lažan i da je automobil prešao 50.000 kilometara više. Sud, prvom takvom presudom u Hrvatskoj, osudio je prodavatelja na godinu dana zatvora uvjetno zbog prevare. 

Sudski vještak Goran Husinec svjedoči da takvih prevara na tržištu ima mnogo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svojoj karijeri sam imao da je čak na jednom autobusu vraćena kilometraža za blizu milijun kilometara. Vjerovali ili ne. U tom slučaju je stvoren profit od blizu 100.000 eura", kazao je sudski vještak Goran Husinec.

Na starim automobilima brojači kilometara vraćali su se mehanički. Napretkom tehnologije, sofisticirali su se i prevaranti pa se danas na internetu mogu pronaći softveri i uputstva za kompjutorske promjene kilometraže. Tako se cijena automobila povećava i do 30 posto. No, u Centru za vozila umiruju kupce. Za provjeru trebaju donijeti samo orginalnu prometnu dozvolu i 26 kuna.

"Vi možete za svako vozilo koje je registrirano u Hrvatskoj u svakoj stanici za tehnički pregled tražiti takozvanu potvrdu o kilometraži iz koje se može jasno vidjeti kako je ta kilometraža kroz povijest rasla ili ne daj Bože padala", rekao je Tomislav Škreblin, rukovoditelj tehničkog odjela Centra za vozila Hrvatske.

Ali to nije samo hrvatski problem. Prema procjenama autoklubova od 30 do 50 posto automobila na području Europske unije ima netočno prikazanu kilometražu čime se na godišnjoj razini načini šteta između 6 i 10 milijardi eura. Hrvati su 2019. godine uvezli gotovo 85.000 rabljenih automobila iz inozemstva. Mnogi od njih imaju lažiranu kilometražu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako već kupuju auto iz uvoza, onda obavezno da traže sve račune od njega, kompletnu povijest, znači račun iz matične zemlje", zaključio je Husinec.

Zbog velikih gubitaka koji nastaju prevarama Europska komisija pokreće projekt razmjene kilometraža automobila na području cijele Unije. 

Više s weba

Pročitajte još

Image

Građani pohrlili na ponudu godine: 276 vozila državnih institucija na bubnju s početnom cijenom od 200 kuna

Više s weba