Samo četiri stanovnika

Nemaju interneta ni signala za mobitel, a kad nema sunca, nemaju ni struje: Evo kako se živi u izoliranom hrv...

23.1.2021. u 7:30/ Nikolina Radić

Da bi se došlo u izolirano hrvatsko selo treba izići iz Hrvatske

Nekada je na tom području bilo oko 200 domaćinstava i više od stotinu djece u mjesnoj školi, danas tek loši putovi koje dijele sa stanovnicima BiH. U hrvatsko selo Drenovac Osredački, sa samo četiri stanovnika, dolazi se upravo preko teritorija susjeda.

Nemaju interneta ni signala za mobitel, a kad nema sunca, nemaju ni struje. Putujući trgovac im dolazi jednom na tjedan iz Drvara. 

Put kojeg su razrovale bujice, odroni nasred puta, prelazak preko mosta kojem se dio luka već srušio...tako se dolazi do krajnjeg dijela Općine Gračac.

"Nitko nikad ne dolazi, ne. Niti glasamo. Jednom su došli samo ne znam šta je trebalo u Gračacu da glasamo za koga i vozili nas do Srba i to je to, više ništa", rekla je Zora Ševo iz Drenovca Osredački.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nemaju ni vode

Trinaest dugih godina obitelj Tintor živi u mraku. HEP im je obećao struju, ali od toga zasad ništa: 'Jako je teško, vjerujte mi'

Image
Nemaju ni vode

Trinaest dugih godina obitelj Tintor živi u mraku. HEP im je obećao struju, ali od toga zasad ništa: 'Jako je teško, vjerujte mi'

Da bi se došlo u izolirano hrvatsko selo treba izići iz Hrvatske.

Prešli smo preko graničnog prijelaza Dugopolje i vozili se kroz BiH teritorij. Nakon 17 kilometara i sat vremena vožnje došli smo do Drenovca Osredačkog iz kojeg smo ipak otišli, kraćim, četiri kilometra dugim putem prema Strmici i Kninu.

Upravo se čita

Image
božićni sajam

Vikend advent inspekcija Danasa. Provjerili smo cijene i ponudu adventa u Beču

Onoliko koliko su im loši putevi, toliko im je loša i opskrba električnom energijom, kažu mještani. Nekada su imali dalekovod, a sada samo nedostatne solarne panele.

"To je došlo prije 4 godine i nekada u ljetno vrijeme ne bude struje 5 dana ako je oblačno vrijeme...Može televizija i može zamrzivač..i sijalicu uključim kad popijem malo", izjavio je kroz smijeh Ševo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smilja živi sama, nije se udavala, ali kaže da i sad ima prosaca.

"Nisam, šta ću. Mogla bi i sad, ali kuda ću sada? Neki me iz Graova tražio od nekidan, ali ja neću da idem u Graovo", poručila je Smilja Ševo iz Drenovac Osredački.

Nemaju signala za mobitel, pa se na ovom području čuju preko radio stanica. Nema ni interneta, pa kad ih obilaze mlađi potomci, ne zadržavaju se dugo u selu

"Djevojka ovdje, ona ganja jedno, a ja ovde ka momak. Ja listam ovo, ona tamo lista. To nikad neće biti dok je svijeta. Nema tu ni švaleraja, nema tu ništa. Izvini, Zoro i ti gospođo...", rekao je Đušan Ševo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirku otac živi u Drenovcu u Hrvatskoj, a punica mu živi samo 200-300 metara dalje, u Trnovcu, ali u Bosni i Hercegovini.

"Mi živimo i tako kao da nema granice. Nit smo imali pre puta, nit sad imamo put. Sad nam je gore zato što imamo te rampe za koje ključeve imaju samo stanovnici, mještani koji žive u ovim selima i može se proći, a dalje, nema tu dalje, ovo je kraj svijeta", poručio je Mirko Jarić iz Drenovca Osredačkog.

Ovo selo ne obilazi se čak ni u predizbornim kampanjama.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Burilović opet predsjednik HGK

Više s weba