što se događa?

Nestašica jednog antibiotika, lijeka protiv masnoće u krvi i artritisa. HALMED umiruje

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Umjesto tih lijekova, pacijentima su dostupne zamjenske terapije pa iz agencije poručuju da nije ugrožena kontinuirana opskrba tržišta

23.11.2022. u 15:18/ Hina

Na hrvatskom tržištu trenutno nedostaju tri vrste lijeka, na za pacijente su dostupne zamjenske terapije, stoga nije ugrožena kontinuirana opskrba tržišta, priopćila je u srijedu Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

"Lijekovi Zinnat 500 mg te Torvas 10 mg i 20 mg trenutačno su u nestašici, međutim za navedene su lijekove na našem tržištu dostupni lijekovi drugih proizvođača, s istim djelatnim tvarima, istih jačina i farmaceutskih oblika. U nestašici je i lijek Arava, za koji su također dostupni drugi odobreni lijekovi iz iste farmakoterapijske skupine", navodi HALMED.

Zinnat je antibiotik koji se koristi u odraslih i djece, dok se Torvas koristi za snižavanje povećane razine masnoća u krvi. Lijek Arava propisuje se odraslim osobama s aktivnim reumatoidnim artritisom (bolešću imunosnog sustava koja uzrokuje upalu zglobova). 7

Image
lijeka ni za lijeka

Nestašica lijekova stigla i do nas, iz ljekarni umiruju: 'Istina je, nema tri lijeka, ali nije panika'

Image
lijeka ni za lijeka

Nestašica lijekova stigla i do nas, iz ljekarni umiruju: 'Istina je, nema tri lijeka, ali nije panika'

"S obzirom da za navedene lijekove postoje dostupne zamjenske terapije, nije ugrožena kontinuirana opskrba tržišta. Pacijenti se za sve savjete u vezi izbora odgovarajuće zamjenske terapije trebaju obratiti svojima liječnicima", napominje HALMED.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, u nestašici su Decortin 20 mg, u pakiranju od 10 tableta u kutiji i Decortin 5 mg, u pakiranju od 100 tableta u kutiji. Isti je lijek, koji se koristi u liječenju upalnih i reumatskih bolesti te kod nekih autoimunih bolesti, na hrvatskom tržištu dostupan u drugačijim pakiranjima. Decortin 20 mg može se naći u pakiranju od 50, a Decortin 5 mg u pakiranju od 20 tableta u kutiji.

"Svaki se lijek može povremeno naći u nestašici, primjerice zbog zastoja u lancima opskrbe lijekovima iz logističkih razloga ili kašnjenja u proizvodnji. Nestašicu rješavamo zakonski dostupnim alatima, koji se temelje na preraspodjeli zaliha ili zamjenskog lijeka s tržišta druge države članice EU-a", ističe HALMED.

Upravo se čita

Image
transakcije iza sp-a

Vatreni već sada nadomak zaradi od drugog mjesta u Rusiji, a nezamislive iznose tek mogu zaraditi

Na tržištu Hrvatske trenutačno je dostupno približno 3500 odobrenih lijekova, a HALMED poziva pacijente da im se obrate u slučaju nemogućnosti dolaska do pojedinog lijeka.

Podsjetimo, u RTL Danas u utorak smo donijeli informaciju kako nedostaje i tri vrste lijeka protiv visokog krvnog tlaka. Ali su i za njih poručili da postoje zamjenski lijekovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Građani pohrlili na ponudu godine: 276 vozila državnih institucija na bubnju s početnom cijenom od 200 kuna

Više s weba