TRAŽI JE INTERPOL

Nije vidjela djecu 5 mjeseci: Ruskinja u splitskom zatvoru još uvijek čeka odluku o izručenju Ukrajini

Image

Ne nazire se skori kraj zatočeništvu Darije Falk koja je od 12. kolovoza smještena u splitskom zatvoru, a koju Ukrajina traži zbog navodne prevare od oko 20 tisuća eura. Navodno je otuđila neke šivaće strojeve, a prijavio je prijatelj njezinog bivšeg muža, inače osuđenog obiteljskog nasilnika...

19.1.2023. u 18:36/ Danas.hr

Ruska modna dizajnerica Daria Falk (36) stoji već pet mjeseci zatvorena u splitskom zatvoru. Pet mjeseci nije vidjela svoju djecu staru 5 i 9 godina koja se trenutno nalaze sa svojim ocem u Austriji, njezinim bivšim mužem.
Uhićena je 11. kolovoza na granici i to dok je iz Austrije, gdje ima stalno prebivalište, došla na ljetovanje u Hrvatsku. Uhićena je na temelju međunarodne crvene Interpolove tjeralice koju je raspisala Ukrajina zbog optužbi da je u Odesi 2017. na prijevaru ukrala nekoliko šivaćih strojeva vrijednosti oko 20 tisuća eura.

Image
Foto:
Image

Dva mjeseca nakon uhićenja, u listopadu 2022. Županijski sud u Splitu donio je odluku da se Ruskinja izruči Ukrajini, iako su u Odesi gdje je istražni zatvor, svakog dana padale bombe.
Žalila se, žalbu je Vrhovni sud prihvatio i vratio slučaj u Split. Splitski sud je u prošli mjesec opet donio istu odluku. Opet se žalila.

'Nije jasno zašto Vrhovni sud nije preinačio odluku '

No i nakon te njezine druge žalbe Vrhovnom sudu, stvari se i dalje nisu pomakle s mrtve točke
“ Vrhovni sud je opet prihvatio njezinu žalbu podnesenu protiv rješenja Županijskog suda u Splitu od 15. prosinca 2022. i ukinuo njihovo rješenje da se ona izruči Ukrajini, ali je predmet opet uputio tom istom sudu na ponovno odlučivanje”, kaže nam Lidija Horvat, odvjetnica Darije Falk te dodaje:

“ Nije nam jasno zašto Vrhovni sud nije preinačio odluku, mogli su i ne znam zašto to nisu napravili. Sad se opet sve vraća na splitski sud koji usprkos potencijalnom teškom kršenju međunarodnih konvencija i ljudskih prava smatra da su ispunjene sve pretpostavke za izručenje . Ako bi se to dogodilo ona bi bila u istražnom zatvoru bez mogućnosti da se skloni od potencijalnih granata i definitivno izložena životnoj opasnosti. Smatram i da joj sigurno kao Ruskinji ne bi bili naklonjeni ostali zatvorenici ukrajinskog državljanstva", kaže nam Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
donesena odluka

RTL Danas otkriva: Rusku dizajnericu će Hrvatska izručiti Ukrajini?

Image
donesena odluka

RTL Danas otkriva: Rusku dizajnericu će Hrvatska izručiti Ukrajini?

Do sada je Falk nudila jamstvo dvostruko više od navodne štete - ali nije prošlo. Naime, njezina obrana je nudila da se odredi jamčevina od 40 tisuća eura, da joj se ukine istražni zatvor i odrede eventualne mjere opreza. No, od toga ništa.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/28d7b8d4-981d-11ed-abf7-4a517dac8a3a/v/2545d47a-2baa-11ec-9bfe-3a925a8303a3/480x480-2545dff6-2baa-11ec-9b3f-3a925a8303a3.jpeg

Austrija je, pak, odluku o izručenju zbog ratnog stanja odgodila. Naime, u Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima (ZOMPO) stoji da sud može odbiti zamolbu za izručenjem ako se može opravdano pretpostaviti da bi osoba čije se izručenje traži bila, ako se izruči, kazneno gonjena ili kažnjena zbog svoje rase, vjeroispovijesti, političkih uvjerenja, državljanstva ili pripadnosti određenoj društvenoj skupini.

Upravo se čita

Image
boca zarade

Hrvatska naknada za povratnu ambalažu najniža je u Europi! Kod nas je 7 centi, u Finskoj 40

'Psihički je jako loše'

Ali evo, splitski sud smatra da je se može izručiti.

“Izručenjem bi potencijalno njen život bio doveden u opasnost. Čujemo se stalno, psihički je jako loše, teško joj pada odvojenost od djece, a pogotovo što se ne nazire kraj rješavanju njezinog problema", kaže nam odvjetnica Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ukrajina ju traži zbog navodne prevare od nekih 20 tisuća eura i to za razdoblje kad je radila kao modna dizajnerica u toj zemlji. Navodno da je ona otuđila neke krojačke strojeve. Zanimljivo je to da je prijavitelj bliski prijatelj od oca njezinog bivšeg muža, a da je muž pak pravomoćno osuđen za obiteljsko nasilje i za nanošenje tjelesnih ozljeda njoj 2018. godine", kaže nam odvjetnica.
Ako kojim slučajem, splitski sud ponovno, po treći put, donese odluku da je se izruči Ukrajini, a Vrhovni sud to potvrdi, zadnja odluka je na ministru pravosuđa.

Više s weba

Pročitajte još

Image
SMS AFERA

Dan nakon Milićeve poruke, njegov prijatelj potpisao ugovor. Sada se i on oglasio: 'Nisam znao za njih'

Više s weba