Brdo hrane...

Nijedna od 150.000 kokoši zbog salmonele u jajima neće preživjeti. RTL otkriva što bi se moglo dogoditi s mes...

29.9.2022. u 20:15/ Sanja Čatipović

Skuplja varijanta za državu je totalna sterilizacija i uništavanje. Jeftinija bi bila u skladu s politikom da se hrana ne baca

Niti jedna od 150.000 kokoši s farme Marijana Lukača neće preživjeti. No, odluka o tome što s njima nakon toga, još se čeka. Jedna od mogućnosti je da zaražene lešine dođu do spalionice. Iza ovih za sve zatvorenih vrata, bile bi uništene.

Image
ZBOG SALMONELE

RTL na farmi koja će morati uništiti 150 tisuća kokoši: 'Ovo ne bih crnom đavlu poželio. Očito nekome smetam'

Image
ZBOG SALMONELE

RTL na farmi koja će morati uništiti 150 tisuća kokoši: 'Ovo ne bih crnom đavlu poželio. Očito nekome smetam'

Zlatko Heruc, pomoćnik direktora za kontrolu :HACCP-a i veterinarstvo u Agroproteinki "To vam je sterilizacija pod tlakom na 133 stupnja i vodenom parom 3 bara najmanje 20 minuta . To je jedan proces koji uništava sve uzročnike koji se nađu u tom procesu."

U ovoj spalionici zbrinjavali su već životinje zaražene salmonelom, svinjskom kugom, bedernicom, prije dvije godine zbrinuli su 550 tona purana zaraženih ptičjom gripom s farme jednog velikog hrvatskog proizvođača. Spaljivanjem dobiju koštano brašno. Heruc: "Uništava se spaljivanjem u cementari kako bi se isključila svaka mogućnost da dođe ponovno u upotrebu."

To je za državu, koja to sve plaća, skuplja varijanta. Druga je da meso ide dalje na preradu jer termička obrada uništava salmonelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Kiš iz Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede: "S obzirom na politiku ne bacanja hrane, to je naša opcija jer to meso može ići u preradu. Sve termički obrađeno može u preradu i tako se to radi i u Europi i kod nas."

U Ministarstvu poljoprivrede pokušavaju pronaći klaonicu koja bi i preradila meso. U tom slučaju ono bi se našlo u paštetama i hrenovkama, a jaja bi mogla u takozvani melanž koji se koristi u industriji i može ići u primjerice tjesteninu. No, tada prolazi razne kontrole.

Upravo se čita

Image
liste HZZO-a

Udruge pacijenata: Zbog štednje Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova, na udaru skupe terapije

Kiš: "U slučaju klanja, procedura je drugačija, ima neku svoju dinamiku i u startu je to jeftinije da bi to proizvođač nadoknadio."

Problem je što rok u kojem bi sve kokoši trebalo ukloniti, nije propisan. Neslužbeno doznajemo da je salmonelu na Lukačevoj farmi prvi potvrdio još 15. rujna jedan laboratorij u Čakovcu gdje je sam vlasnik odnio jaja. S Veterinarskog instituta potom su uzeli dodatnih 900 uzoraka i svi su rezultati bili pozitivni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kiš: "Rok u praksi je čim prije, ali nije propisan. Svima je jasno da je svaki dan gubitak zbog hrane i da nema budućnosti. Samo to upućivanje na klanje treba čim prije i na tome se radi."

Marijan Lukač danas ne želi pred kamere. No za svaku kokoš dobit će odštetu. Farma je i osigurana. Država plaća zbrinjavanje tih životinja. Kada mu se isti incident dogodio 2019., te kokoši su završile termički obrađene, a trošak koji je država platila iznosio je oko 4 milijuna kuna.

U međuvremenu novo povlačenje jaja iz trgovina - Državni inspektorat izvijestio je da Peradarstvo Gajić zbog utvrđene salmonele iz opreza povlači konzumna jaja. Kao i u slučaju Lukačevih jaja, niti ova nisu u skladu s europskom Uredbom o sigurnosti hrane.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Tomašević odgovarao na pitanja o Holdingu: 'Dug je velik, obaveze su velike, no radimo na tome da se problemi počnu rješavati'

Više s weba