rekordna inflacija

Nikad veća inflacija, nikad skuplja hrana. Što za vas znači rekordnih 13,2 posto?

thumbnail
16.11.2022. u 22:40/ Darinka Trgo

Nismo mi posebni, nije zaobišla inflacije druge zemlje. Svaki dan sve skuplji život pa Nijemci i Bugari prosvjeduju. A mi, što se inflacije tiče, uz bok smo Slovačkoj, Rumunjskoj i Češkoj

Inflacija u listopadu iznosila je 13,2 posto, to je rekordna brojka otkad se mjere podaci i to znači da smo 13 posto siromašniji nego smo bili u ovo vrijeme lani. U Hrvatskoj nije najgore, možda će vas utješiti da je u Mađarskoj ili Estoniji inflacija 22 posto. Ali ono što nikoga ne može utješiti jest da je hrana poskupjela 20 posto. Cijene hrane u Hrvatskoj su oduvijek visoke, slične kao u Nizozemskoj, Španjolskoj i Sloveniji, iako nam plaće nisu slične. A sada su još skočile: kruh i mlijeko recimo više nego drugdje u Europi.

Inflacija jede i vašu plaću. Ove godine pojest će vam cijelu jednu mjesečnu zaradu.

Već smo vas u Direktu izvještavali o kruhu, siru, jajima koji nam postaju pravi luksuz. Dosegli smo rekordnu inflaciju u listopadu je ona porasla na 13,2 posto i sve bi to možda i bilo dobro da nam plaće rastu isto mjerom, od prošle godine narasle su za četiri posto. 20 posto išla je gore hrana, i energija, a hotele i restorane plaćamo za 18 posto više.

"Inflacija je doista rekordna, raste zadnjih šest mjeseci i to je ozbiljan problem, još veći problem je da se čini da je ne možemo suzbiti. Sada treba gledati stopu nezaposlenosti, dok god je ona ispod 300 tisuća, možemo reći da smo u sigurnoj domeni", objašnjava Petar Vušković, ekonomski analitičar.

"Najviše će ova inflacija pogoditi kućanstva sa slabijom kupovnom moći i umirovljenike, s obzirom na to da u njihovim potrošačkim košaricama hrana i energija zauzimaju daleko veći postotak nego što je to slučaj s višom srednjom klasom ili bogatima", tvrdi Kristijan Kotarski, profesor s Fakulteta političkih znanosti.

Image
nezaustavljivo raste

Inflacija u listopadu rekordnih 13,2 posto! Pogledajte što je najviše poskupjelo

Image
nezaustavljivo raste

Inflacija u listopadu rekordnih 13,2 posto! Pogledajte što je najviše poskupjelo

Nismo mi posebni, nije zaobišla inflacije druge zemlje. Svaki dan sve skuplji život pa Nijemci i Bugari prosvjeduju. A mi, što se inflacije tiče, uz bok smo Slovačkoj, Rumunjskoj i Češkoj. Od nas veću inflaciju imaju Estonci i Mađari koji unatoč Orbanovom zamrzavanju cijena svinjskih nogica i mlijeka ima jednu od najvećih inflacija. Niže na ljestvici su Njemačka i Francuska. Ali, ne možemo se mi baš uspoređivati s njima jer primjerice češka blagajnica zarađuje prosječno sedam tisuća i 500 kuna, a hrvatska blagajnica oko 4600.

"Inflacija je ogromna kod nas, ali trećina većih kompanija na to je odgovorila povećanjem plaća. Sve raste, cijena namirnica, hrane osnovne, piva je počela dramatično ići prema gore. U odnosu na ostatak Europe mi smo u samom vrhu što se tiče cijena hrane", kaže Jana Krasna iz Praga.

Baš kao i Hrvatska. Samo što mi spadamo u siromašniji dio Europe, pa kada čujete da nam je cijena hrane porasla za 20 posto - nije vam svejedno. Prošlogodišnjih 100 kuna, danas vam vrijedi 87.

"Subvencije koje su se godinama ulijevale u poljoprivredni sektor, nažalost nisu se dobro koristile i sada umjesto da imamo veću proizvodnju hrane u odnosu na one subvencije koje su otišle u agrar u Hrvatskoj mi imamo poražavajuće podatke po pitanju proizvodnje hrane. A ono što ćemo neminovno morati poduzeti je domaća proizvodnja energije, plina, energije iz solara, iz vjetroparkova", tvrdi Kotarski.

Jer ovako će nam i ova zima biti teška. A ako vas barem malo možemo utješiti - kulturu i rekreaciju inflacija je tek okrznula.

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
default_cta
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
JOŠ JEDAN UHIĆEN BBB-OVAC

U Sisku pritvorili 29-godišnjeg navijača čije uhićenje traži Grčka, završio u istražnom zatvoru

Više s weba