OGLAS

APEL PSIHOLOGINJE

Nitko nije stigao po djevojčicu u vrtić (6), a sad je ni jedna ustanova neće: 'Sjedi u mom uredu i igra se prstićima'

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija/Arhiva

Valerija Kanđera objavila je na društvenim mrežama mučnu priču o djevojčici koja ima poremećaj iz spektra autizmom. Opis djevojčice, koju nitko od udomiteljskih timova i čak 31 ustanova neće, slama srce

25.9.2023. u 17:17/ K. D. Hrnjkaš

Vozač jedne zagrebačke podružnice centra za socijalnu skrb, socijalna radnica, psihologinja i djevojčica od 6,5 godina s poremećajima iz spektra autizma i bez roditeljske skrbi nekoliko je sati lutala od vrata do vrata ustanova za skrb o djeci kako bi netko primio malenu, ali u pet dana čak 31 ustanova i svi timovi za udomiteljstvo odbili su primiti djevojčicu.

Ovu šokantnu priču objavila je Valerija Kanđera psihologinja s višedesetljetnim iskustvom rada u centru za socijalnu skrb na svom Facebooku s apelom da djevojčica u njezinom uredu s teškoćama u razvoju i bez roditeljske skrbi. Prema njezinim informacijama, za nju nema mjesta u ustanovama niti u udomiteljskim timovima u državi.


"Djevojčica 6 i pol godina. Lice porculanski glatko, okrugle smeđe oči umiljate mace s najdužim trepavicama na svijetu, kike omotane ružičastim gumicama i osmijeh koji ne silazi s lica. Ministre, trebamo žurni, žurni smještaj ove prekrasne djevojčice! Tridesetijedna ustanova u Republici Hrvatskoj ne želi je primiti na smještaj.

Image
'STRPLJIVI I SNAŽNI MUŽEVI'

Svećenik preslušao snimku Buntićeva napada: 'Ako ste istrpjeli onakve histerije i cmizdrenja, ja vam se divim!'

Image
'STRPLJIVI I SNAŽNI MUŽEVI'

Svećenik preslušao snimku Buntićeva napada: 'Ako ste istrpjeli onakve histerije i cmizdrenja, ja vam se divim!'

Nijedan tim za udomiteljstvo u Republici Hrvatskoj nije dao pozitivan odgovor o smještaju. Ravnateljica jedine ustanove u Zagrebu koja je dužna primiti dijete kroz smještaj u kriznim situacijama, izrijekom odbija prihvatiti djevojčicu. Najradosnijih očiju.Kada smo je preuzeli iz dječjeg vrtića specijaliziranog za djecu s razvojnim teškoćama, odgojiteljica je plakala u nemoći, a moja socka i ja suze smo gurale nazad da se vrate tamo odakle su krenule.

Ta meni je to već tkoznakoje izdvajanje, spašavanje! Trebalo bi biti spašavanje djeteta iz nezdrave i disfunkcionalne obitelji, a briga o djetetovoj dobrobiti i opet je samo floskula.

Naša prekrasnica ima autizam. I najljepši osmijeh na svijetu! Odgojiteljica i rehabilitatorica u vrtiću kažu da je najbolje dijete s autizmom kojim se bave, neagresivna je, vedra, dostupna vođenju. I ima najnježniji pogled na svijetu!

Evo, sada se nalazi u mojem uredu Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb. Koji je promijenio ime pa više nije Centar. Ali koji je centralizirao sve što se dalo centralizirati bez smisla i logike. To nam je dala reforma. I povećane koeficijente onima koji sjede u središnjoj službi, a ne rade izravno s korisnicima.


Evo, to je reformirano.

Ali nema smještaja za djevojčicu koja se upravo glasno smije u mojem uredu koji dijelim s još dva psihologa. Naša curka igra se svojim prstićima, razgledava okolo i glasno se smije negdje u svom svijetu u kojem je sigurno ljepše nego u našem - napisala je Kanđera.

Ustanove i udomiteljske obitelji za djecu pune su preko svake mjere, na to upozoravaju mjesecima, pa i godinama, a resorno Ministarstvo rada i socijalne skrbi - koje je, kako saznajemo, o svemu obaviješteno još prošlu srijedu - očigledno i dalje nema rješenje.

Majka djevojčice je navodno u ustanovi zatvorenog tipa, otac na nepoznatoj adresi, a šira rodbina je poručila da ne može brinuti o djevojčici. Nitko nije došao po nju u 12 sati u vrtić koji pohađa četiri sata na dan. Od tada je bila u prostorijama centra za socijalnu skrb.


Upravo se čita

Image
PRIPREMITE SE

Alcaraz najavio 2024., pa uputio upozorenje Đokoviću: 'On to želi, ali ja ga želim zaustaviti'

"Djevojčica 6,5 pol godina. Lice porculanski glatko, okrugle smeđe oči umiljate mace s najdužim trepavicama na svijetu, kike omotane ružičastim gumicama i osmijeh koji ne silazi s lica.

Ministre, trebamo žurni, žurni smještaj ove prekrasne djevojčice! Tridesetijedna ustanova u Republici Hrvatskoj ne želi je primiti na smještaj. Nijedan tim za udomiteljstvo u Republici Hrvatskoj nije dao pozitivan odgovor o smještaju.

Ravnateljica jedine ustanove u Zagrebu koja je dužna primiti dijete kroz smještaj u kriznim situacijama, izrijekom odbija prihvatiti djevojčicu. Najradosnijih očiju.

Kada smo je preuzeli iz dječjeg vrtića specijaliziranog za djecu s razvojnim teškoćama, odgojiteljica je plakala u nemoći, a moja socka i ja suze smo gurale nazad da se vrate tamo odakle su krenule.


Ta meni je to već tko znakoje izdvajanje, spašavanje! Trebalo bi biti spašavanje djeteta iz nezdrave i disfunkcionalne obitelji, a briga o djetetovoj dobrobiti i opet je samo floskula.

Naša prekrasnica ima autizam. I najljepši osmijeh na svijetu!

Odgojiteljica i rehabilitatorica u vrtiću kažu da je najbolje dijete s autizmom kojim se bave, neagresivna je, vedra, dostupna vođenju. I ima najnježniji pogled na svijetu!

Evo, sada se nalazi u mojem uredu Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb. Koji je promijenio ime pa više nije Centar.


Ali koji je centralizirao sve što se dalo centralizirati bez smisla i logike. To nam je dala reforma. I povećane koeficijente onima koji sjede u središnjoj službi, a ne rade izravno s korisnicima.

Evo, to je reformirano.

Ali nema smještaja za djevojčicu koja se upravo glasno smije u mojem uredu koji dijelim s još dva psihologa. Naša curka igra se svojim prstićima, razgledava okolo i glasno se smije negdje u svom svijetu u kojem je sigurno ljepše nego u našem.

U kojem joj ne možemo osigurati ne najvedriji, ne najpoticajni nego ikakav smještaj. Opet se javljam s vapajem, molbom, traženjem!
Opet sam ogorčena na reformirani, uzaludni sustav čiji dio već dugo ne želim biti. Radno vrijeme nam je do 15:30.


Kamo ćemo onda s prelijepom djevočicom koju sudbina nije pomazila, a sustav se bahato poigrava? Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike", navela je u mučnoj objavi.

Kontaktirali smo psihologinju Kanđera i uz njenu dozvolu objavljujemo Facebook status. U međuvremenu je nađen smještaj za djevojčicu, kaže da su djevojčicu preuzeli po dojavi da nitko po nju neće doći u vrtić. Ali naša sugovornika otkriva još jedan detalj.

"Nije ovo prvi put, i lani smo imali slučaj kad nismo imali gdje s petero braće iz sestara starosti od dvije do sedam ili osam godina. Nismo imali gdje s njima. Svaki mjesec imamo sličan slučaj s nekim djetetom", kaže naša sugovornika i otkriva da stanje na terenu "nije dobro".

POGLEDAJTE VIDEO Ovo je Noela, gluha djevojčica koja ide u razred pun divne djece: Svi su radi nje naučili znakovni jezik

Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Palm springs
Ljubav je na selu
default_cta
Konobari do daske
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Barapapa
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
Gotovo je s trikovima

Konačno dolazi kraj polupraznim pakiranjima! Biljana Borzan: 'Zrak u vrećicama od čipsa odlazi u povijest'


Više s weba