PROBLEMI U PRAVOSUĐU

Nobilo: 'Doći će do smjene Hrvoj Šipek i Marušić. Glavna državna odvjetnica očigledno nije bila u pravu'

thumbnail
30.11.2021. u 21:30/ RTL Danas

Nobilo je kazao da kad glavna državna odvjetnica postane veliki politički teret Vladi da će je se riješiti

Gost RTL-a Danas, odvjetnik Ante Nobilo govorio je o povjerenju, ili bolje rečeno nepovjerenju u pravosuđe te o uzrocima toga, posljedicama i mogućim rješenjima.

Nobilo je komentirao što se događa da važni slučajevi, od Agrokora pa do slučaja Nadana Vidoševića, padaju ili idu na doradu. 

"Ja bih rekao nesigurnost i nekvaliteta istrage koju DORH provodi. Nivo rada državnih odvjetnika je sve niži i niži i njima rijetko kada je cilj podići optužnicu i dobiti presudu. Uspjeh i zadovoljstvo im je podići optužnicu i dobiti potvrdu optužnice, a što će biti i kad će biti s konačnim pravorijekom otom potom. Čak mislim da su sudovi preblagi i da bi trebali napraviti bolju selekciju optužnica jer nekvalitetne optužnice proizvode dugotrajne postupke. Kvalitetne fokusirane optužnice koja pokazuju bitna obilježja djela lako je suditi. Ako kaos stavite pred sud, 20, 30 ili 50 tisuća stranica, naravno da će to trajati 10 ili 15 godina", kazao je Nobilo.

Image
RAD GLAVNE DRŽAVNE ODVJETNICE

Bačić: 'Hrvoj Šipek i dalje ima potporu većine. Što će biti dalje, znat će se kad dođe izvješće o nadzoru''

Image
RAD GLAVNE DRŽAVNE ODVJETNICE

Bačić: 'Hrvoj Šipek i dalje ima potporu većine. Što će biti dalje, znat će se kad dođe izvješće o nadzoru''

Na pitanje tko je od političkih figura od početka do kraja jasno suđen i osuđen, Nobilo je odgovorio: "Sanader je svakako, Polančec za reflektore, Sabo za pokušaj podmićivanja. Nemate koruptivna kaznena djela visokoprofilirana s pravom zloupotrebom moći, velikim iznosima novaca, imate samo Sanadera i nikog više."

Komentirao je i glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek koja je u Saboru radu DORH-a u zadnjih 10 godina dala ocjenu 7.

"To nije realno. To je njena vizija. Nakon što je to rekla u Saboru vidjeli smo što se događalo. Ovakva kulminacija i brzo razgolićavanje najvažnijeg državnog organa nikad nije bilo. ovo što vidimo je vrh sante leda. Pred nama vidimo kako glavna državna odvjetnica govori neistine. Novinari je ulove pa se mora ispravljati. Rekla je da nije vidjela izvještaj, pa je onda rekla da je dobila ali ga nije otvorila, pa se utvrdilo da je postojao sastanak, pa je bila na sastanku... To je nevjerojatno kako se razobličio jedan važan organ. Velika je moć u rukama državne odvjetnice, ona odlučuje o sudbinama da li ćete ići u zatvor ili ne. Netko tko ima moć na temelju zakona ne može lagati jer nemate moralnu podlogu. Kako će slati ljude u zatvoru, a vi petljate, lažete, gurate suradnicu da vas brani da bi se iza nje sakrili", kazao je Nobilo. 

Smatra i da će doći do smjene Hrvoj Šipek i šefice USKOK-a Vanje Marušić.

"Neće sad po zahtjevu oporbe, Plenković to uvijek radi. Sad im neće dati, ali već vidimo ključne HDZ-ovce da ostavljaju mogućnost ako izvještaj o radu o predmetu Žalac pokaže nešto, iako i taj izvještaj faktički radi komisija koju je imenovala glavna državna odvjetnica", kazao je Nobilo.

Kazao je i kako su one već trebale biti bivše.  

"Žao mi je kolegice Marušić jer je ozbiljna profesionalka, ali nije trebala stati u obranu glavne državne odvjetnice ako je vidjela da nije u pravu, a očigledno nije bila u pravu jer sve više izbija informacija koje kažu da je zamjenica koja je dovedena iz Rijeke i koja ja redila na tom predmetu, koja je bila vrlo mlada, utvrdila da treba ići u kazneni postupak. Vratili su je u Rijeku, zagrebačka karijera je završena naglo i pospremili su predmet u ladice. Da nije bilo tog javnog tužiteljstva Europe nikada o ovome ne bi govorili i nikada to ne bi izbilo u javnost", kazao je Nobilo. 

Kazao je i da kad glavna državna odvjetnica postane veliki politički teret Vladi da će je se riješiti.

Upravo se čita

Image
preminula na licu mjesta

DORH o ubojstvu u Osijeku: ' Policajac je u nakani da je liši života ispalio u nju hitac iz službenog pištolja'

"Ovo je akumulirano previše. Ako tome dodamo palo je u sjenu ali naša analiza je pokazala da je optužnica u velikom Agrokoru povučena kako bi se spriječilo saslušanje Kamal Ismaila gdje bi utvrdili da je 10 milijuna kuna bačeno u vjetar jer vještačenje ne valja, napravljeno je manipulacijom, to nisu bili nezavisni vještaci i na temelju njega se presuda nikada ne će dovesti. Ljudi pravne finese mogu shvatiti ili ne, ali je jednostavno shvatiti da ste dali 10 milijuna kuna i bacili niz vjetar. Da bi se to prikrilo krene se u kazneni postupak s uhićenjima samo da se stvori opravdanje za povlačenje optužnice", kazao je Nobilo. 

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
PRVA U RUJNU

Navali narode! Pripremili smo veliki vodič za ovu nedjelju: Evo koje sve trgovine otvaraju svoja vrata

Više s weba