odbijena tužba

Novi problemi za HAC: gradovima i općinama će morati platiti 150 milijuna kuna zbog autoceste A1!?

Image
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Nakon presude Visokog upravnog suda i odbijene tužbe na Ustavnom sudu, HAC bi mogao dobiti nove zahtjeve za naplatu

7.5.2018. u 9:59/ Vijesti.hr

Ustavni sud RH odbio je tužbu HAC-a na presudu Vrhovnog suda prema kojoj je utvrđeno da obveze plaćanja komunalnog doprinosa ne mogu otići u zastaru. Hrvatske autoceste su se naime, žalile na odluku Visokog Upravnog suda u slučaju spora između HAC-a i Općine Lovinac koja je ovrhama u periodu od 2009. do 2012. godine uspjela naplatiti 19,4 milijuna kuna komunalnih doprinosa za autocestu sagrađenu na svom teritoriju.

Riječki upravni sud je u prvosupanjskoj odluci donio presudu prema kojoj je nastupila zastara, no Visoki upravni su da je donio drugačiju odluku.

Spor je nastao još 2006. godine kad je donesen Pravilnik o utvrđivanju načina naplate komunalnog doprinosa. Budući da do tada nije postojao pravilnik kojim bi se takvo što uređivalo, u HAC-u smatraju da stoga nisu imali ni obvezu plaćanja komunalija te kažu kako su s jedinicama lokalne samouprave, čijim teritorijem prolazi autocesta, dogovarali rješavanje pitanja komunalnih doprinosa te da su dogovori išli u smjeru izgradnje spojnih cesta, vodovoda, premještanja dalekovoda i slično, piše Večernji.

Osim općine Lovinac HAC su po istom principu ovršili i općina Perušić te Grad Gospić, prvi za 4,3 milijuna kuna, a drugi za 6,6, milijuna. 2011. godine donesen je novi Zakon o cestama koji propisuje kako se za građenje autoceste ne mora plaćati komunalna naknada. Ipak, nakon presude Visokog upravnog suda i odbijene tužbe na Ustavnom sudu, HAC bi mogao dobiti nove zahtjeve za naplatu komunalija u ukupnom iznosu većem od 150 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema odluci Visokog upravnog suda, Zakon o komunalnom gospodarstvu ne propisuje rok u kojem bi se morala utvrditi obveza plaćanja komunalnog doprinosa pri čemu nije uvažena tvrdnja iz prvostupanjske presude prema kojom se komunalni doprinosi definiraju kao javna davanja na koja se odnose odredbe Općeg poreznog zakona o zastari.

HAC ipak ne odustaje te je slučaj odveo na Vrhovni sud gdje ga zastupa Državno odvjetništvo koje traži da se preispitaju zakonitosti pravomoćne presude.

Upravo se čita

Image
SJAJNE VIJESTI

Vatreni pobjedom protiv Kanade ušli među elitu na vječnoj ljestvici SP-a! Evo na kojem su mjestu

Više s weba

Pročitajte još

Image

Sporni ugovori i neobično javno privatno partnerstvo: Trebamo li nove PET CT uređaje?

Više s weba