SLIJEDI ŽALBA

Novinar RTL-a o kontroverznoj presudi: 'To je još jedan u nizu pritisaka na slobodu medija'

7.11.2019. u 19:31/ Vijesti.hr

Općinski sud u Virovitici nije prihvatio argument obrane da je u konkretnom slučaju riječ o javnom interesu

Reporter RTL-ove Potrage Ivan Žada nepravomoćno je osuđen na 4 mjeseca zatvora uvjetno uz rok kušnje od godinu dana zbog neovlaštena zvučnog snimanja saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Đakića. 

Općinski sud u Virovitici nije prihvatio argument obrane da je u konkretnom slučaju riječ o javnom interesu i da prema stavku 4. članka 143. Kaznenog zakona stoga nema kaznenog djela. 

Žada je u listopadu prošle godine, nakon što mu je Đakićev sin javno zaprijetio premlaćivanjem zbog pisanja o njegovu ocu - nazvao Josipa Đakića, predstavio se kao novinar i upozorio ga na prijetnje. Dio razgovora je poslije prepričao na svom Facebook profilu, objavili su ga i neki portali, no audiozapis nikada nije objavio. 

Ivan Đakić je zbog prijetnji Žadi u drugom postupku nepravomoćno osuđen na sedam mjeseci zatvora uvjetno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo što kažu novinar RTL-ove Potrage Ivan Žada i Hrvatsko novinarsko društvo.

"Ova predstava je za mene očekivana jer se sudilo u Virovitici gdje je gospodin Đakić utjecajan čovjek, no ono što je puno važnije - ova presuda mene onemogućava u daljnjem radu kao novinara Potrage.

Upravo se čita

Image
gasilo ga 80 vatrogasaca

Planula sušilica rublja. Majka i sedmero djece ugušili se u požaru u Francuskoj

Mi se bavimo istraživačkim novinarstvom. Ja ću sada svaki put morati promisliti jesam li nekome rekao da ga snimam ili nisam jer u svakom trenutku ako ja to ne učinim, ako me osoba prijavi, ja moram u zatvor na četiri mjeseca. Mislim da je ovo još jedan u nizu pritisaka na slobodu medija u Hrvatskoj", objasnio je Žada. 

HND mu je pružio punu podršku

"HND je šokiran presudom prema našem kolegi Ivanu Žadi. Smatram da ova presuda nije u skladu s europskim standardima zaštite slobode izražavanja jer se ovdje ne radi o privatnom razgovoru. Razgovori između državnih dužnosnika i novinara su uvijek tema od javnog interesa. Stoga će HND i njegov Centar za zaštitu slobode izražavanja pružiti punu podršku  svom kolegi Ivanu Žadi, a to uključuje i pravnu podršku u daljnjem tijeku ovoga kaznenog postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A o tome da se novinare uhićuje, premlaćuje, tuži, kažnjava ovakvom kaznom, o tome ćemo izvijestiti sve međunarodne partnere. I ono što je vrlo zabrinjavajuće jest da se ovakve stvari događaju u zemlji članici EU koja uskoro preuzima predsjedanje", kazao je predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Hrvoje Zovko.

RTL-ov reporter će se na presudu žaliti nakon što u roku od 15 dana primi i pisano obrazloženje.

A zbog istog kaznenog djela iz čl. 143 Kaznenog zakona taj isti Sud u Virovitici sudio je još jednoj novinarki, reporterki Potrage Danki Derifaj. No u njezinu slučaju Sud je donio odluku da je javni interes pretežniji od interesa zaštite privatnosti druge strane. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
NIZ VALOVA

I u Hrvatskoj zabilježen turski potres! Seizmološka služba objavila kako je izgledao

Više s weba