višemilijunski iznosi

Novo otkriće Pandorinih dokumenata: Luksuzne vile na otoku Šipanu financirao i bivši ruski ministar

Image

Otok Šipan

Foto: Ilustracija/Grgo Jelavic/PIXSELL

Luksuzno zdanje na Šipanu koje je izgradila hrvatska tvrtka Mikado financiralo se iz 37,5 milijuna eura zajmova iz offshorea

13.10.2021. u 9:19/ RTL Vijesti

Luksuzno zdanje na Šipanu koje je izgradila hrvatska tvrtka Mikado financiralo se iz 37,5 milijuna eura zajmova iz offshorea. Od toga je većinu ugovorima preuzela tvrtka bivšeg ruskog ministra Igora Jusufova, otkrivaju Pandorini dokumenti. Mikadu je država zbog turističkih ulaganja povratila najmanje 3,5 milijuna eura poreza, piše portal Oštro

Vlasnik Mikada danas je tajnovita švicarska tvrtka Realty Investments. O njoj se zna jedino to da joj je predsjednik uprave počasni konzul Litve u Švicarskoj Graziano Pedroja, koji je i član upravnog odbora u švicarskom Sentinel Holdingu, koji je nakon osnutka 2017. godine kao stručnjaka angažirao supruga bivše predsjednice Jakova Kitarovića.

Zaobilaženje propisa

Kako je za Oštro objasnio ekonomski analitičar Damir Novotny s Visokog učilišta Algebra, hrvatski propisi predviđaju da poduzeća moraju Registru prijaviti svoje stvarne vlasnike. Taj se propis, međutim, može zaobići, objasnio je, ako stvarni vlasnik na određeno vrijeme ugovorno prepusti stvarna vlasnička prava nekom posredniku, na primjer odvjetniku, i to kroz sklapanje privatno-pravnih ugovora.

Image
BALKANSKA PANDORA

Đukanović, pa Rusi na Lošinju, pa sin Fuchsa: 'Riječ Croatia se spominje 7500 puta, možete očekivati nove priče'

Image
BALKANSKA PANDORA

Đukanović, pa Rusi na Lošinju, pa sin Fuchsa: 'Riječ Croatia se spominje 7500 puta, možete očekivati nove priče'

"Kako su međusobne odnose uredili stvarni i privremeni vlasnik, njihova je privatna stvar i takvi se ugovori nigdje, pa ni u Hrvatskoj, ne unose u javne registre", objasnio je Novotny za Oštro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je istraživački novinar portala Siena.lt iz Litve nazvao Pedroju, ovaj mu je prvo rekao da ne želi komentirati poznaje li Jusufova ili Gološčapova, no kada ga je novinar kasnije upitao je li litvanskom ministarstvu vanjskih poslova prijavio svoje veze s bivšim ruskim ministrom energetike, rekao je kako je bio imenovan 2009. godine te da ga "tada nije poznavao".

Pedroja je negirao i da poznaje bivšu predsjednicu Grabar Kitarović i njezina supruga.

Upravo se čita

Image
PRIŽELJKUJE GA U NAPADU

Karoglan: 'Livaja je dominantan u HNL-u i mislim da zaslužuje igrati protiv Brazila'

Kolinda Grabar Kitarović je za Oštro rekla kako ne poznaje ni Jusufova ni Gloščapova ni Pedroju. Rekla je i da ni njezin suprug ne zna Pedroju.

"Nikad ga nisam vidjela"

"Ni jedna od osoba koje nabrajate u svojim upitima nije bila nazočna na imanju – poručila je Kolinda Grabar Kitarović. Sjetila se, međutim, da ju je na imanju dočekala "gospođa Natalija", koja je bila s "Krima ili nekog drugog dijela Ukrajine s ruskim stanovništvom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o Nataliji Oštarijaš, direktorici Mikada od 2015. godine.

"Ja Gološčapova nikad nisam vidjela, niti ikojeg drugog Rusa – ponekad tek Oštarijaš", rekla je za Oštro Olga Muratti, gradska vijećnica u Dubrovniku, koja većinu godine boravi u Šipanskoj Luci.

Natalija Oštarijaš, Igor Jusufov i Konstantin Veniaminović Gološčapov nisu odgovorili na upite Oštra.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Dok dioničari i inozemni analitirači ne vjeruju da će Lex Agrokor pomoći, Toni Ramljak najavljuje svježi novac i plaće

Više s weba