RASTE INTERES ZA STRUKOVNIM ZANIMANJIMA

Novopečenim srednjoškolcima danas počinje godišnji: 'Zbog četvorke iz geografije skoro nisam upala'

9.7.2022. u 21:30/ Zorana Čičak Kulić

Zaključene su liste upisa u srednje škole. Očekivano najveći interes je za gimnazije, a od strukovnih zanimanja hotelijersko- turistički tehničari i ekonomisti

Laura je uspjela, u podne je stigla i službena potvrda, upisat će srednju školu koja je bila njezin prvi izbor. Buduća je učenica zagrebačkog MIOCA.

"Zato što znam da je to dobra gimnazija, dobro ću se tamo pripremiti za maturu i poslije toga će mi sve to trebati za fakultet", smatra Laura Keliš, učenica OŠ Milana Langa u Bregani.

Put do cilja nije bio nimalo lagan. Hoće li upisati željenu školu ovisilo je o prijemnom ispitu.

Image
MJESTA IMA ZA 46 TISUĆA UČENIKA

Počeli upisi za srednju školu, a osmaši na mukama: 'Bojim se da neću upasti u željenu školu'

Image
MJESTA IMA ZA 46 TISUĆA UČENIKA

Počeli upisi za srednju školu, a osmaši na mukama: 'Bojim se da neću upasti u željenu školu'

"Da nije bilo prijemnog ja se vjerojatno ne bi upisala jer sam imala 4 iz geografije u 5. razredu i to mi je poremetilo sve bodove. Bodovi s prijemnog su me podigli na toj listi i zato sam upala", tvrdi Keliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačka XV. gimnazija, MIOC, škola je koju je najviše učenika odabralo kao svoj prvi izbor. Na prijemni koji je ove godine nosio 10 bodova došlo je više od 600 učenika. Zbog istog broja bodova umjesto 208 upisat će njih 215. Veliki problem je što ocjene iz osnovne škole često ne odgovaraju stvarnom znanju učenika.

"Imamo 32 učenika koji nisu imali 5,0 u osnovnoj školi, a uspjeli su se upisati. Vjerujemo da je znanje na ovaj način dobilo poguranac i omogućilo upis onima koji u osnovnoj školi nisu imali sreće s nekim predmetima i nisu imali 5,0 i tu početnu prednost koja bi im osigurala upis kod nas", poručuje ravnatelj XV. gimnazije u Zagrebu, Nikola Dmitrović.

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Kada je riječ o ukupnom broju prijava najviše učenika u Hrvatskoj bira gimnaziju i to općeg smjera. Od strukovnih programa najviše prijava bilo je za zanimanje ekonomist, hotelijersko turistički i tehničar za računalstvo. Iz područja zdravstva medicinske sestre ili tehničari, a tu su još i elektrotehničari.

Među strukovnim školama kao prvi izbor na ljestvici prioriteta najveći broj učenika odabrao je Hotelijersko-turističku školu u Zagrebu i to baš za program hotelijersko-turističkog tehničara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prednosti su sigurno ne samo to što učenicima omoguće pronalazak zaposlenja već i polaganje državne mature. Naši opće obrazovni predmeti su sveobuhvatni i po gimnazijskim programima čime im se omogućuje pisanje državne mature i upis na fakultet", objašnjava Marina Nemec, profesorica strukovnih predmeta Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu.

Kaže interes učenika iz godine u godinu raste pa su od ministarstva zatražili povećanje upisne kvote.

"Na jesen useljavamo u novu školu imat ćemo dodatne kapacitete i nadamo se da će nam biti odobren još jedan razred hotelijersko-turističkog tehničara", kaže Nemec.

Od ponedjeljka počinje dostava dokumenata i upis u srednje škole, a praznici buduće srednjoškolce tako i stvarno mogu početi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Odbor za obitelj

Vučemilović: 'Izvidi vezani za 94 posvojenja u proteklih 10 godina iz DR Kongo već su u tijeku'

Više s weba