Sindikat za ocjenu ustavnosti

O zahtjevu sindikata za ocjenom ustavnosti: 'Radnici u školama su i COVID redari i zaštitari i miritelji i sa...

3.12.2021. u 19:35/ RTL Danas

O otkazima u školstvu, Ana Tuškan kaže: 'Prije svega treba reći da je ministarstvo dalo jedne jako loše upute'

Otkazi u obrazovnom sustavu ipak i dalje prijete, kao i tužbe s druge strane, o čemu nastavlja Zorana Čičak Kulić koja je razgovarala s glavnom tajnicom Sindikata hrvatskih učitelja Anom Tuškan

Ovo je treći tjedan od obveznog uvođenja COVID potvrda u škole. Sindikat hrvatskih učitelja podnio je zahtjev za ocjenom ustavnosti, a Tuškan kaže kako od same odluke imaju dvije mjere:

"I predočenje i testiranja koje nemaju nikakvo uporište u zakonu, a kada uzmemo u obzir da očito prema Stožeru virus obožava samo javne i državne službe i to neke od njih i neke korisnike, mi dolazimo do pitanja uopće prikladnosti mjere za postizanje epidemiološke svrhe, a koja ujedno ima i posljedice za radne odnose." 

Image
Od desnice do ljevice

O COVID potvrdama u Saboru: 'Da biste danas ušli u Sabor, trebala vam je potvrda ili testiranje. A za kavanu ništa!'

Image
Od desnice do ljevice

O COVID potvrdama u Saboru: 'Da biste danas ušli u Sabor, trebala vam je potvrda ili testiranje. A za kavanu ništa!'

Na pitanje kada očekuju tu odluku, Tuškan odgovara: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je reći što se tiče Ustavnog suda, sve je moguće. Krajnji cilj je zapravo godinu dana, a to se ne zna. Odluke zapravo po pitanju Ustavnog suda su vrlo jednostavne, nema tu puno opcija, privremena mjera, ukidanje ili poništenje. No vidjet ćemo. Očekujemo objektivno i nepristrano postupanje." 

Kaže kako se broj onih koji odbijaju pokazati potvrdu ili se testirati, se smanjuje:

Upravo se čita

Image
POSLALI APEL

Prijatelji životinja upozoravaju: Zbog SP-a sve češća protuzakonita upotreba petardi

"Nama se u početku javilo njih 50-ak. Nakon svega toga javilo ih se manje i sada ih je ostala zapravo nekolicina koji ili odbijaju testiranje ili predočenje potvrde. No situacija u školama je takva da bez obzira na cijeli ovaj tu kaos, zaposlenici u školama doista nose velik teret. Oni su ujedno i COVID redari i zaštitari i miritelji i savjetnici oko mnogih epidemioloških pitanja na koje ne postoje jednoobrazne upute, online nastava, nastava u školi, također mora se reći da se ništa nije napravilo po pitanju prethodnih procjena rizika, zapošljavanja dodatnog tehničkog pomoćnog osoblja, pitanja ventilacije. Sve ono što se moglo učiniti nije se učinilo." 

O otkazima u školstvu, Tuškan kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije svega treba reći da je ministarstvo dalo jedne jako loše upute. Napisali su dva upozorenja, pa procedura za izvanredni otkaz. To se ne daje kod izvanrednog otkaza. Mnogim ravnateljima zadali su muke po tom pitanju jer su se morali dodatno savjetovati. Sve to ovisi o tome kakav imate ugovor o radu, kakva su bila upozorenja, kakva je bila konkretna situacija, dakle oni koji su slijedili naše upute od početka, imat će i dalje pomoć, a ministarstvo je prema informacijama s terena  reklo da će pomoći školama u slučaju radnih sporova." 

Više s weba

Pročitajte još

Image

Što sa uništenim knjigama i kako će se koristiti kada budu besplatne

Više s weba