provokacije iz susjedstva

Obersnel reagirao: 'Orban je pao na ispitu iz povijesti! Riječko more nije mađarsko'

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

U priopćenju Obersnel ističe da je Rijeka bila i ostat će hrvatski grad

8.6.2020. u 19:36/ Hina

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel reagirao je na natpis na spomeniku koji je prekjučer otkrio mađarski premijer Viktor Orban, a u kojem je pisalo: „Rijeka – mađarsko more“. Obersnel je u ponedjeljak istaknuo da riječko more nije mađarsko i da Rijeka ne pripada Mađarskoj. 

Orban u subotu je u mjestu Satoraljaujhelyu otkrio spomenik Mađarska kalvarija u povodu 100. godišnjice potpisivanja Sporazuma u Trianonu kojim je Mađarska izgubila dvije trećine teritorija. 

U priopćenju Obersnel ističe da je Rijeka bila i ostat će hrvatski grad.

"Na žalost, očito na to moram podsjetiti i mađarskog premijera Viktora Orbana koji je, nakon što je pao na zemljopisu i kartama, sada pao i na ispitu iz povijesti“, napisao je riječki gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„I dok neki, kao mađarski premijer, selektivnim tumačenjem povijesti žele samo uzburkati nacionalističke tlapnje o vlastitoj veličini, Rijeka je davno naučila i odlučila da će tu burnu i nimalo laganu povijest pretvoriti u svoju najveću vrijednost. Nismo tu povijest ni krojili niti prekrajali, nego ju prihvatili kao svoju, riječku, poštujući sve ljude koji su pridonijeli napretku grada bez obzira na njihovu nacionalnost“, naveo je riječki gradonačelnik.

Image
šef diplomacije

Grlić Radman brani Orbana: 'Oni znaju gdje su granice, nisu nikad tražili da im se nešto vrati'

Image
šef diplomacije

Grlić Radman brani Orbana: 'Oni znaju gdje su granice, nisu nikad tražili da im se nešto vrati'

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je na svojoj redovitoj konferenciji za medije u ponedjeljak ustvrdio da su recentne izjave premijera Orbana dokaz da svaka zemlja ima svoj HDZ. 

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

“Jer 'hdzovi' su poznati po konzervatizmima, po nacionalizmima, a to je pokazao i gospodin Orban“, rekao je Komadina. Naglasio je da „u Hrvatskoj volimo i Mađare i Austrijance i Slovence, sve koji dolaze na naš Jadran kao turisti i u tom kontekstu Jadran je i njihovo more“.

„Premijer Orban bi trebao znati da je jedno od najčešćih mađarskih prezimena Horvat pa nikome od nas ne pada na pamet reći da je Budimpešta hrvatska”, naveo je župan Zlatko Komadina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz mađarskog veleposlanstva u Hrvatskoj tvrde da se radi o netočnom prijevodu natpisa sa spomenika. Pravi prijevod treba glasiti: "Rijeka - na more, Mađari", a riječ je o navodnom citatu pjesnika i političara Lajosa Kossutha iz 1846. kojim se potiče izgradnja željezničke pruge do Rijeke.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Građani pohrlili na ponudu godine: 276 vozila državnih institucija na bubnju s početnom cijenom od 200 kuna

Više s weba