borba s konkurencijom

Obitelj koja mora uništiti 150 tisuća kokoši podnijela kaznenu prijavu USKOK-u: 'Znamo da su oni to skuhali.....

28.9.2022. u 20:00/ Marina Brcković

Salmonela je pronađena u njihovim jajima, zbog čega moraju usmrtiti 150 tisuća kokoši. Oni tvrde - za sve je kriva konkurencija, ali i Veterinarski institut

150 tisuća kokoši mora biti usmrćeno. Slamku spasa obitelj Lukač vidi u Ministarstvu poljoprivrede. Traže još jednu analizu.

"Drugim modelom da se ne zna čija su jaja. Uzeti sa tri farme, slijepi uzorci koji su pod šiframa, pa da vidimo. Meni će biti drago i dobit ću svoj mir", govori vlasnik tvrtke za proizvodnju i prodaju jaja Marijan Lukač.

Jer postojećim nalazima ne vjeruje. Sumnja da mu podmeću konkurenti pa je protiv njih podnio prijavu.

Image
ZBOG SALMONELE

RTL na farmi koja će morati uništiti 150 tisuća kokoši: 'Ovo ne bih crnom đavlu poželio. Očito nekome smetam'

Image
ZBOG SALMONELE

RTL na farmi koja će morati uništiti 150 tisuća kokoši: 'Ovo ne bih crnom đavlu poželio. Očito nekome smetam'

"Oni jedini profitiraju u ovom slučaju ako ide na ugibanje. U stvari oni su to i skuhali. Danas ćemo ih prijaviti", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaja u kojima je pronađena salmonela su povučena s tržišta, a ona zdrava i dalje imaju svoje kupce.

"Ovaj LOT je prošao. Mi smo ga sigurno kupili jer svaki tjedan kupujemo jaja. Znači, očito smo ih pojeli. Dobro smo ih termički obradili pa nije bilo niš", kazuje Jana iz Zagreba.

Upravo se čita

Image
napredak tehnologije

'Nebo više nije granica'. Na letovima uskoro pozivi s mobitela i korištenje aplikacija

Iako obitelj tvrdi da su poduzeli sve potrebne mjere - od dezinfekcije do cijepljenja peradi protiv salmonele, cjepivo, kaže nam stručnjak, ne daje 100 postotnu zaštitu. A tamo gdje se zaraza pojavi - moraju se usmrtiti sve kokoši.

"Vi morate sve životinje ukloniti da bi tu farmu mogli efikasno očistiti, dezinficirali i to nekoliko puta da bi krenuli s novom proizvodnjom", govori Željko Gottstein iz Zavoda za bolesti peradi Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to je propisao i Državni inspektorat. Kokoši bi po njima trebao ukloniti - sam vlasnik.

"Veterinarska inspekcija zabranila je promet peradi te stavljanje iste na tržište svježeg mesa i konzumnih jaja podrijetlom od pozitivnog jata. Sukladno zakonskim i podzakonskim aktima sam subjekt odlučuje o provođenju postupaka vezanih uz zaraženo jato peradi", kazali su iz Inspektorata.

"Tražim da oni kad su donijeli rješenje, neka oni nađu firmu, poduzeće i neka ih oni ubijaju. Ja nemam načina kako da ubijam kokoši", govori Lukač.

A taj komplicirani posao, čini se, morat će napraviti veterinari. Što će potrajati danima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Hrvatskoj firma koja se bavi takvim stvarima ne postoji. U slučaju izbijanja influence su veterinarske organizacije bile te koje su životnije na farmama usmrćivale", kaže Gottstein.

Salmonela je na ovoj farmi pronađena i prije tri godine. Tada su morali usmrtiti 100 tisuća kokoši - ponavlja im se isti scenarij, pa se boje da će s proizvodnjom stati.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Tvrtka iz Lošinja dijeli stipendije

Više s weba