OGLAS

ARHITEKTI U AKCIJI

Obnovi.zg: Od danas možete pretraživati platformu za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima

Image
Foto: Obnovi.zg / PIXSELL

Hoće li Zagreb prije dočekati novi potres nego zakon o obnovi, pitaju se mnogi

8.5.2020. u 10:30/ Andreja Žapčić

Sredinom travnja pokrenuta je otvorena stručna platforma obnovi.zg za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima, a od danas je dostupna i opcija pregledavanja i pretraživanja dosad unesenih priloga.

VEZANE VIJESTI


Usred pandemije koronavirusa Zagreb je prije gotovo mjesec i pol dana pogodio najjači potres u 140 godina. Hoće li grad prije nego zakon o obnovi dočekati novi potres, pitaju se mnogi s obzirom na to da zakona i dalje nema, pitanje je i kad će - pogotovo s obzirom na izbore koji već vire kroz prozore, a imajući na umu komentare struke na ono što se dosad pojavilo u javnosti čini se da bi mogao donijeti više štete nego koristi. Građani i građanke u centru i na rubu grada, dijelovima koji su najviše stradali u potresu, u međuvremenu su uglavnom prepušteni sami sebi i raznim volonterima i volonterkama.

Strukovna udruženja i strukovne institucije s područja arhitekture, urbanizma i povijesti umjetnosti, podsjetimo, zatražili su odmah u prvim danima nakon potresa hitno formiranje Koordinacijskog tijela na razini Vlade i stavili se na raspolaganje građanima i građankama Zagreba te upravnim tijelima Grada i Republike Hrvatske. Također su pozvale arhitekte, urbaniste i ostale da svojim prilozima pomognu kreiranju otvorene stručne platforme obnovi.zg za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima.

Image
Foto: Obnovi.zg
Image
Obnovi.zg

Platforma je pokrenuta sredinom travnja, a od danas je dostupna i opcija pregledavanja i pretraživanja zasad unesenih priloga. I to prema geolokaciji, autorima, institucijama i izdavačima, nazivu, ključnim riječima, vremenskim odrednicama, vrsti i temi. Moguće je i izlučiti sve priloge pojedinih prijavitelja – pojedinaca ili institucija koji svojim unosima doprinose stvaranju platforme. 

''Njezina ambicija je da bude koristan alat svima koji će se u nekom trenutku susresti sa zadatkom da ponude konkretno rješenje za neki vid problema prouzročenih potresom'', poručuju iz Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA), koje podržava rad platforme uz Društvo arhitekata Zagreba (DAZ), Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut za povijest umjetnosti, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Hrvatsku komoru arhitekata, Udruženje hrvatskih urbanista, Hrvatsko restauratorsko društvo / IIC – Hrvatska grupa, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Institut za društvena istraživanja u Zagrebu.

Također, još jednom pozivaju sve zainteresirane da se uključe u stručnu raspravu o mogućim modelima obnove kao i u nadogradnju ove otvorene online platforme o graditeljskom fondu i baštini Zagreba i primjerima sanacije posljedica potresa.


Image
Foto: Obnovi.zg
Image
Obnovi.zg

Platforma je mjesto za razmjenu podataka koji su inače raspršeni po brojnim pojedinačnim izvorima i razvijenim bazama u interdisciplinarnu cjelinu. Naime, prikuplja informacije o postojećim repozitorijima podataka o Zagrebu, kao i o domaćim i inozemnim stručnim radovima i primjerima koji se bave temom sanacije posljedica potresa te služi da se informacije povežu i, po mogućnosti, geolociraju.

Cilj je, ističu pokretači, ''u kriznoj situaciji što prije doći do kvalitetnih i stručno utemeljenih odluka, a za to je potrebno u sakupljanje i razmjenu relevantne raznorodne dokumentacije uključiti što širi krug stručne i zainteresirane javnosti te međusobno povezati sve institucije i pojedince s korisnim i vrijednim iskustvima''.

U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
TUŽNA STATISTIKA

Prometne, utapanja, gušenja, trovanja: Svake godine umre 60 djece u Hrvatskoj. Zašto smo gori od drugih?


Više s weba