lakša otplata

Od 1. kolovoza uvode se nova pravila za minuse na tekućim računima

Image

minus na računu

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

U slučaju izmjene ili ukidanja prešutnog prekoračenja banke će omogućiti potrošaču obročnu otplatu u najmanje 12 rata

21.7.2022. u 13:05/ N.C.

Vlada je u četvrtak donijela odluku, točnije Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu, kojim u suradnji s HNB-om i bankama želi građanima financijski olakšati troškove i otplatu minusa.

U Vladi kažu kako nekoliko zadnjih mjeseci prevladava ukidanje dopuštenih prekoračenja po tekućem računu i njihova zamjena prešutno prihvaćenim prekoračenjima koja su manje regulirana i skuplja. Iako je HNB izdao preporuke da se prešutna prekoračanja ukidaju te da se u praksu vrate tzv. dopuštena.

“Rješenja koja su sadržana u Memorandumu su utemeljena na načelima socijalne osjetljivosti, zaštite potrošača, pravičnosti, transparentnosti i informiranosti i kao prvenstveni cilj imaju vratiti dopuštena prekoračenja kao dominantan proizvod”, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice vlade.

Promjene od 1. kolovoza

Memorandumom, koji je prihvatilo i 13 banaka, je predviđeno da će se od 1. kolovoza propisati granični iznos prekoračenja za izračun efektivne kamatne stope, u visini deset tisuća kuna. Iznosi niži od graničnog moći će imati istu nominalnu kamatnu stopu kao za granični iznos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema memorandumu, primjena ograničenja efektivne kamatne stope na prešutna prekoračenja uvodi se od 1. rujna, a najkasnije do kraja lipnja 2023. godine banke će ponuditi prelazak na dopušteno prekoračenje svim potrošačima kojima je odobreno prešutno prekoračenje.

Image
a inflacija udara

Jeste li i vi među njima? Banke su agencijama već prodale pola milijarde kuna 'minusa'. Prešutna prekoračenja i dalje masovna

Image
a inflacija udara

Jeste li i vi među njima? Banke su agencijama već prodale pola milijarde kuna 'minusa'. Prešutna prekoračenja i dalje masovna

Do prelaska na dopušteno prekoračenje, a najkasnije do isteka 12 mjeseci od trenutka ponude za prelazak na dopušteno prekoračenje, potrošaču se samo u iznimnim slučajevima smije mijenjati ili ukinuti iznos postojećeg prešutnog prekoračenja.

Upravo se čita

Image
PROF. ZORIČIĆ UPOZORAVA

Droga koja kosi mlade Amerikance. Doslovno se uguše i od vrlo niskih doza: 'Kad dođe kod nas glave će se gubiti'

Najmanje 12 mjesečni rata

U slučaju izmjene ili ukidanja prešutno prihvaćenog prekoračenja banke će omogućiti potrošaču obročnu otplatu u najmanje 12 mjesečnih obroka i uz primjenu kamatne stope koja nije viša od one koja se primjenjuje na dopuštena prekoračenja.

Za nova prekoračenja postojat će obveza da se potrošaču prvo nudi na korištenje iznos odobrenog dopuštenog prekoračenja dok će se banke obvezati da potrošaču koji koristi dopušteno prekoračenje i prešutno prihvaćeno prekoračenje provode otplatu tih prekoračenja, tako da se prvo otplaćuje iznos iskorištenog prešutno prihvaćenog prekoračenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz navedeno, banke se obvezuju da iznos prešutno prihvaćenog prekoračenja koje će odobravati ubuduće neće biti viši od iznosa prosječnog redovnog mjesečnog prihoda potrošača.

Više s weba

Pročitajte još

Image
'to su notorne stvari'

Čedo Prodanović o slučaju Platak: 'Raspad sustava, na slučaju rade ljudi koji nemaju pojma'

Više s weba