lakše kretanje

Od danas se u Hrvatskoj izdaju 'covid putovnice', a evo tko može do nje i na koji način

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Osim za putovanja, digitalne potvrde moći će se koristiti i u druge svrhe, sukladno odlukama Stožera

1.6.2021. u 9:40/ RTL Vijesti

U Hrvatskoj se od danas izdaju digitalne zelene potvrde, popularnije zvane covid putovnice, i to preko sustava e-Građani ili pak fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). 

Osim olakšavanja kretanja građana prilikom prelaska granica država na nivou EU-a i onih s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi, digitalne potvrde moći će se koristiti i u druge svrhe, sukladno odlukama Stožera. 

Svoju digitalnu covid potvrdu putem portala e-Građani mogu tražiti oni koji imaju odgovarajuće vjerodajnice za pristup sustavu, čiji su podaci o cijepljenju, negativnom testu na SARS-CoV-2 ili preboljenju bolesti COVID-19 upisani u centralne baze podataka Ministarstva zdravstva.

Sustavu se pristupa uobičajeno (vjerodajnicama razine 2 - značajne razine sigurnosti ili vjerodajnicama razine 3 - visoke razine sigurnosti) te nije potrebno predočiti dodatne podatke i dokumentaciju. 

Image
Testiranja kreću

RTL Dosje analizira: Je li sve spremno za uvođenje Covid-putovnica 1. srpnja?

Image
Testiranja kreću

RTL Dosje analizira: Je li sve spremno za uvođenje Covid-putovnica 1. srpnja?

Da biste u sustavu e-Građani došli do covid-putovnice, prvo je potrebno podnijeti zahtjev. To ćete učiniti tako da unesete svoj OIB i adresu e-pošte na koju će stići potvrda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim se kreira zahtjev, a njegov status možete provjeriti u sustavu e-Građani. 

Potvrda koju građani preuzimaju putem tog portala može se spremiti na računalo, odnosno mobitel ili poslati putem elektroničke pošte na e-mail adresu, a može se i isprintati. 

Upravo se čita

Image
ANALIZA SKY NEWSA

Zašto je toliko žrtava potresa u Siriji i Turskoj? Nekoliko je razloga

Potvrda sadržava jedinstveni QR kod s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ERIC VELASCO FERRERA

Arhitekt za Danas o urušavanjima nakon potresa: 'Kuće se ruše u doslovno 3-4 sekunde'

Više s weba