maske padaju

Od ponedjeljka učenici u školama više ne moraju nositi maske, ali ne ukidaju se u potpunosti

25.2.2022. u 7:00/ Zorana Čičak Kulić

Ministar je najavio i popuštanja kada je riječ o izletima i nastavi u prirodi

Nakon ukidanja samoizolacije za učenike, oni od ponedjeljka na nastavi više neće morati nositi ni maske. Redovito samotestiranje se i dalje nastavlja. Što kažu učenici, a što ravnatelji i je li ovo uvertira u šire popuštanje mjera i povratak u staro normalno?

Nakon praznika povratak u školske klupe bit će mnogo lakši jer maske padaju.

„Kad sjedimo s maskama nekad i ne prepoznam prijatelje. Smetaju dok govorimo, moramo stajati ispred cijelog razreda da bi se razumjeli. Imam manju koncentraciju i dobro će doći ova promjena“, rekao je Danijel Dorotić, učenik OŠ Milana Langa u Bregani.

Maske se ne ukidaju u potpunosti, učenici osnovnih i srednjih škola neće ih morati nositi u učionicama.

Image
ide na bolje

Božinović najavio moguće ukidanje mjera, otkrio koje bi prve mogle doći na red: 'Ako se ovakva situacija nastavi...'

Image
ide na bolje

Božinović najavio moguće ukidanje mjera, otkrio koje bi prve mogle doći na red: 'Ako se ovakva situacija nastavi...'

„Maske ostaju u javnom prijevozu i unutar hodnika gdje se kreće veći broj učenika, ali za vrijeme satova ne. Odnosi se i na nastavnike jer oni su u velikoj mjeri cijepljeni, a oni koji nisu se isto tako testiraju“, poručio je Radovan Fuchs (HDZ), ministar znanosti i obrazovanja.

Ministar je najavio i popuštanja kada je riječ o izletima i nastavi u prirodi. Točne preporuke još nisu objavljene, a pitanja je mnogo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Uvijek imamo niz pitanja kad ovakve novosti se najave , što s roditeljima koji dolaze u školu, što s učiteljima, ukidaju li se njima COVID potvrde. Samo bi ja kao ravnatelj, ali vjerujem i mnogi moji kolege voljeli sve informacije dobiti na vrijeme, da ih ne moramo saznavati iz medija, da ako trebamo pripremiti nešto za ponedjeljak ne dobijemo to službeno u petak popodne već puno ranije“, kazao je Igor Matijašić, ravnatelj OŠ Milana Langa u Bregani.

Samotestiranje učenika nakon praznika se nastavlja. Prema procjeni Ministarstva, u prvom tjednu otkriveno je oko 2 tisuće asimptomatskih slučajeva, a manje od 1 i pol % učenika ne sudjeluje u redovitom testiranju.

Dolazi li s popuštanjem u školama i ukidanje još nekih mjera, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju.

Upravo se čita

Image
PROF. ZORIČIĆ UPOZORAVA

Droga koja kosi mlade Amerikance. Doslovno se uguše i od vrlo niskih doza: 'Kad dođe kod nas glave će se gubiti'

„Ako nastavi padati broj novozaraženih i preminulih, ako se nastavi poboljšavati epidemiološka situacija sigurno će se popustiti sve mjere koje su u sada bile na snazi za prevenciju bolesti, ali kada će to biti ja u ovom trenutku ne znam“, kazala je Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Postojeće mjere na snazi su do kraja mjeseca, Stožer razmatra njihovo ublažavanje, a odluku će imati u ponedjeljak.

Više s weba

Pročitajte još

Image
8. veljače

Raste gotovo 500.000 mirovina, neke i za 200 eura. Poznato i kad kreće isplata

Više s weba