ZA LJUBITELJE PRIRODE

Od šaljivih instalacija preko interaktivnih ekrana do dugo zaboravljene Učke: Mjesto na kojem možete proći kr...

3.6.2021. u 7:00/ Ivan Dobran

Ovdje primjerice živi gotovo 200 vrsta ptica

Ljubitelji prirode od prošlog tjedna mogu uživati u novo-otvorenom Centru za posjetitelje "Poklon na Učki". Opremljen je interaktivnom izložbom i edukacijskim centrom, a u sklopu projekta izgrađeni su i volonterski i ornitološki centri te brojne ceste i razni drugi sadržaji. Za posjetitelje zabava i učenje, a za stručnjake mogućnost da sačuvaju brojne ugrožene biljne i životinjske vrste.

Dugo zaboravljena Učka dobila je jedan od najsuvremenijih izložbenih centara u Hrvatskoj. Od šaljivih instalacija preko interaktivnih ekrana do zanimljivih podataka o Učki. Ovdje primjerice živi gotovo 200 vrsta ptica.

"Jako lijepo. Više smo puta bili u Istri, ali ovo nam je prvi put na Učki. Za mene je posebno lijepa bila ova maketa jer se može interaktivno doživjeti", izjavili su Rudi i Astrid iz Njemačke.

30.000 pokretnih pinova na dodir ruke pretvara se u trodimenzionalnu maketu koja prikazuje pojedine povijesne faze jedine istarske planine.

"Zapravo može proći kroz cijelu povijest Učke, od samog njenog nastanka u davnoj geološkoj povijesti do dolaska prvih stanovnika na ovim prostorima što se odvelo u samom kamenom dobu", smatra asistentica za planiranje upravljanja Nika Krajnović.

Primjerice, doznali smo kako su rani stanovnici palili šume da bi dobili pašnjake, a djelatnici Centra čuvaju te iste pašnjake o kojima ovise brojne životinjske vrste.

"Brojimo preko 1000 različitih vrsta koje obitavaju na ugroženim staništima poput travnjaka i planinskih šuma koje pokušavamo zaštititi", kazala je biologinja u Parku prirode Učka Vesna Ahel.

Na ovom polukružnom ekranu možete pak užIvati u pogledu s Vojaka - jednom od najljepših u Hrvatskoj.

Image
'LOVI DA UBIJE'

Potraga istražuje kako je agresivna riba koja doslovce komada orade, brancine i ciple zagospodarila i sjevernim Jadranom

Image
'LOVI DA UBIJE'

Potraga istražuje kako je agresivna riba koja doslovce komada orade, brancine i ciple zagospodarila i sjevernim Jadranom

"Znači pomoću ovog stola koji se nalazi u sredini vlastitim rukama vi mijenjate poglede, možete promijeniti godišnja doba, proljeće ljeto jesen zima", pojasnila je voditeljica Odsjeka za edukaciju Andrea Stojaković.

"Ideja je da posjetitelj ovdje stekne osnovne informacije, da se ovdje upozna s prostorom kamo je došao i da onda krene dalje istraživati to ajmo reći u živo na ostalim dijelovima parka", smatra ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka Egon Vasilić.

A to može pješice, biciklom ili čak paragliderom. Sva bogatstva tajnovite Učke ovaj će centar učiniti dostupnima znatiželjnim turistima, ali svakako i domaćim ljubiteljima netaknute prirode.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kod požege

Na vlastitoj kući izvjesio jugo zastavu - ide optužnica za remećenje javnog reda i mira

Više s weba