kontrola 'zg vrećica'

Od subote kreću patrole po Zagrebu: U akciju kreće 100 'policajaca za smeće', pisat će kazne i do 1000 kn

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Od subote će oko stotinu komunalnih redara patrolirati zagrebačkim ulicama, najviše ulicama centra grada

28.9.2022. u 10:15/ Hina

Od subote, tko odloži i baci smeće u vrećicu koja nije službena "ZG vrećica", zagrebački komunalni redar ima ga pravo kazniti novčanom kaznom od 700 do 1000 kuna, piše u srijedu Jutarnji list, navodeći da u akciju kreće 100 'policajaca za smeće'.

Tako se planira sankcionirati sve one koji se neće držati novog modela odvajanja i prikupljanja otpada zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, a kojim se miješani komunalni otpad od 1. listopada stavlja u "ZG vrećice", službene gradske vrećice u paketima cijene 20, 40 i 80 kuna, ovisno o litraži.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, od ove će subote oko stotinu komunalnih redara patrolirati zagrebačkim ulicama, najviše ulicama centra grada, gdje bi građani svoje "ZG vrećice" trebali ostavljati ispred ulaza svaki dan, osim nedjelje, između 20 i 22 sata.

Građani koji se ne budu držali pravila - budu li odlagali smeće u krivim vrećicama ili mimo propisanog vremena - mogu biti kažnjeni sa 700 do 1000 kuna ako ih se uhvati na djelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OGLASILI SE IZ GRADA

Za 10 vrećica od 40L u Zagrebu ćete platiti 80 kuna. U Bruxellesu za njih 15 od 60L - 19!

Image
OGLASILI SE IZ GRADA

Za 10 vrećica od 40L u Zagrebu ćete platiti 80 kuna. U Bruxellesu za njih 15 od 60L - 19!

"Ne smije se ništa ostavljati na javnoj površini bez odobrenja, ni televizor, ni ormar ni krevet ni komunalni otpad. Mora biti rješenje Grada koje to dozvoljava ili poziv prema građanima. Oduvijek je tako, a jedini je novitet sada što komunalni otpad mora na ulicu biti spušten u Zg vrećicama i mora se odlagati od 20 do 22 sata", rekao je jedan komunalni redar.

Jutarnji je kontaktirao grad s upitima koliko će redara biti na terenu, jesu li prošli edukaciju, koje su im ovlasti i zaduženja, do zaključenja broja odgovore nisu primili. Od izvora iz komunalnog redarstva doznaju da komunalni redari nisu prošli nikakvu specijalnu edukaciju za hvatanje "otpadnika" koji se neće držati reda. Riječ je, kažu, o istom poslu koji su i dosad obavljali, piše novinar Jutarnjeg list Filip Pavić.

Upravo se čita

Image
SAMO 3 IZ VEĆINA

Od 435 amandmana na državni proračun, 431 podnijela oporba

Više s weba

Pročitajte još

Image
BIRA SE JELENIĆEV NASLJEDNIK

Kandidati za glavnog državnog odvjetnika razgovarali u Vladi: 'Moje šanse su daleko najbolje...'

Više s weba