Ma, ima vremena...

Od Vinkovaca do Zagreba kao željeznicom od Londona do Pariza. Vlakovi HŽ-a kasne, a ovog tjedna još su sporij...

6.10.2022. u 20:00/ Kristina Čirjak

Doznali smo koliko u prosjeku kasne putnički vlakovi po analizama HŽ-a. Ali, putnici su nam ispričali o sasvim drugačijim, puno gorim iskustvima

Mislili ste da su hrvatski vlakovi spori? Od ovog tjedna su i još sporiji. Od Vinkovaca do Zagreba treba kao željeznicom od Londona do Pariza i natrag! Putnici bjesne, kasne na posao, na liječničke preglede, u kojem god smjeru krenuli. Kristina Čirjak provjerila je koliko se vlakovi čekaju, zašto i do kada će kasniti.

Sporovoz. Putnički vlak iz Slavonskog Broda za Zagreb, 2. peron, 3. kolosijek kasni 67 minuta. Dočekali smo putnike i prvi vlak.

Marica nam je kazala da je iz Ivanić Grada, a koliko joj je kasnio vlak?: "70 minuta i rekli su nam svaki dan da bude tako sada. Uh, otežava, normalno. Kasnimo na posao, moramo ranije krenuti."

Da im nije lako, uvjerili smo se i sami. "Kao što vidite idući vlak iz Vinkovaca do Zagreba kasni 75 minuta. Ovdje smo sat vremena i to se kašnjenje iz minute u minutu povećava", primijetila je reporterka na Glavnom kolodvoru u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljutiti putnici, ljutiti strojovođe. Brzina im je, kažu, na pojedinim dionicama smanjena sa 120 na 50 kilometara na sat.

Dalibor Petrović, dopredsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske: "U jednom normalnoj europskoj željeznici ne možete preko noći na 70 kilometara pruge srušiti brzinu jer vam je kolosjek odjednom preko noći postao preuzak, znači netko nešto nije radio."

Upravo se čita

Image
pratite na rtl-u

RTL DANAS OD 19 SATI! Hrvatska je u Schengenu, pričamo s glavnim ravnateljem policije

Kako doznajemo u HŽ infrastrukturi, vlakovi voze sporije i kasne zbog radova na dionici od Okučana do Vinkovaca gdje je došlo do suženja pruge.

Damir Novosel, direktor Sektora za održavanje HŽ infrastrukture: "Moram napomenuti da je zadnji remont te dionice određen sredinom 80-ih godina, znači imamo tu pojačani teret i uslijed svog tog tereta i ovih silnih godina kojih se nije napravio remont, dolazi do suženja kolosjeka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njihovim analizama putnički vlak u prosjeku kasni između 25 i 30 minuta. Ali, putnička analiza kaže…

Jelka Đurić iz Vinkovaca o tome kad bi trebala doći u Vinkovce: "Pa, po pravilu u 7.08. Valjda. Ali, već mi je najavljeno sat vremena da će kasniti. Kao prvo, ovaj u jedan što je išo, ja sam trebala bit na sastanku u pet. Ja sam to izgubila. Ljudi me nazovu i kažu da će čekat do osam. Sad ću izgubiti i taj."

I tako će biti još mjesec dana u oba smjera. Zanimalo nas je u kojoj fazi je istraga nesreće kod Rajića. Glavni istražitelj kaže da još uvijek analiziraju kretnje vlakova i signalizaciju, preslušavaju audio i video materijale. S obzirom na to da još nisu ni dobili sve zapise, istraga neće biti gotova tako skoro.

Više s weba

Pročitajte još

Image
27. ČLANICA

Dobili smo zeleno svjetlo! Hrvatska ulazi u Schengen! Oglasio se Božinović

Više s weba