Podržali ga

Odbor podržao Beroša. Jovanović: 'Ima teret i odgovornost jer je bio Kujundžićeva desna ruka'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dr. Vili Beroš je specijalist, neurokirurg, koji je većinu karijere radio u Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice u Zagrebu

30.1.2020. u 12:28/ Hina

Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku u četvrtak je većinom glasova podržao dosadašnjeg pomoćnika ministra zdravstva dr. Vilija Beroša za novog ministra nakon što je s te dužnosti smijenjen Milan Kujundžić zbog afere s imovinskom karticom.

Beroš je podržan s devet glasova ''za'', dva ''protiv'' i jednim ''suzdržanim''.  

Na gotovo dvosatnoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo dr. Beroš je odgovarao na pitanja zastupnika, navodeći među svojim prioritetima da će vrlo brzo pokrenuti aktivnosti na temu plaća liječnika kako bi se ispravile sve nepravilnosti.

"Najozbiljnije moramo shvatiti problem prekovremenih sati liječnika i medicinskih sestara. Ako budem mogao, to ću promptno riješiti, a ako ne budem mogao ništa napraviti, priznat ću i otići“, najavio je Beroš.

Oko neplaćenih prekovremenih sati, za što je medicinskim sestrama i liječnicima za pravo dao i Vrhovni sud, Beroš je pojasnio da će dug biti plaćen, ali ''vjerojatno ne jednokratno. Morat ćemo razgovarati o isplati na rate''. "Liječnike koji su tužili bolnice treba kontaktirati i pokušati dogovorom definirati način naknade", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na primjedbu Željka Jovanovića iz SDP-a kako mu je teret i odgovornost to što je bio desna ruka dosadašnjem ministru zdravstva, a koji je, ustvrdio je Jovanović, sustav učinio fiskalno neodrživim, Beroš je odgovorio da nije mogao odlučivati mimo ministra, ali će, potvrdi li ga Sabor, pokušati učiniti sve da sustav, koji sada godišnje gubi oko 100 milijuna kuna, dovede u okvire normalnog funkcioniranja.

VEZANE VIJESTI:

Upravo se čita

Image
zaspolenici zadovoljni

Testirao se četverodnevni radni tjedan. Sudjelovalo 500 ispitanika, evo rezultata...

„Nisam mogao donositi odluke umjesto ministra, mogao sam otići i pokazati slabost, ali ostao sam i čekao svoju priliku“, rekao je.

Jovanovićeva pitanja o uzgoju kanabisa u medicinske svrhe i o Zakonu o pobačaju, dr. Beroš je popratio najavom izrade kvalitetnog pravilnika o kanabisu uz postojeći zakon jer, rekao je, ova Vlada želi biti krajnje odgovorna i omogućiti uzgoj kanabisa na odgovoran način. Za pobačaj je rekao da je to duboko moralno, etičko, svjetonazorsko pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jovanović je pohvalio Beroševu stručnost, ali i ustvrdio da je ''ovoj Vladi istekao rok trajanja'' i da će vjerojatno budući ministar ''razumjeti zašto ne može podržati njegov izbor''.

Dr. Vili Beroš je specijalist, neurokirurg koji je većinu karijere radio u Kliničkoj bolnici "Sestre milosrdnice" u Zagrebu. 

I SDP-ovku Romanu Jerković zanimalo je Beroševo mišljenje o pobačaju na što je on rekao kako smo u društvu „dosegnuli određene norme koje ne možemo mijenjati“.

Također na njezino pitanje je kazao da je zdravlje nacije gotovo pitanje nacionalne sigurnosti.

„Ova Vlada je tome posvećena, prije neki dan je utemeljen Nacionalni program borbe protiv raka. Nacionalni programi za borbu protiv određenih bolesti su put kojim trebamo ići kao i naglašavati preventivne aktivnosti', naglasio je dr. Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje HDZ-ovca Ivana Ćelića u vezi s mentalnim zdravljem i nacionalnim programom dječje adolescentne psihijatrije Beroš je odgovorio da Povjerenstvo radi na nacionalnom planu.

Što se tiče ustroja Hitne helikopterske medicinske službe, istaknuo je da se za to zauzima otkada je došao u Ministarstvo. „Znam da je kratak rok do izbora, ne mogu obećati da će ona biti implementirana, ali napravit ću sve da intenziviram dosadašnja nastojanja“, obećao je Beroš. Dostupnost hitne zdravstvene pomoći smatra iznimno važnim pitanjem.

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Mostova Ines Strenja Beroša je pitala koji će mu potezi biti prvi, na što je odgovorio da ga čeka koordinacija ministara na razini Europske unije oko sprječavanja širenja koronavirusa. "Nadam se da od prijetnje neće biti ništa, ali moramo se ponašati odgovorno", poručio je dr. Beroš.

O novom ministru zdravstva glasat će se u petak, a za njegov izbor potrebno je 76 glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neurokirurg dr. Vili Beroš, istodobno je razvijao i znanstvenu karijeru, doktorirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu iz područja molekularne biologije, ima status izvanrednog profesora u znanstvenom području biomedicinskih znanosti. Bio je aktivan i u brojnim znanstveno-istraživačkim projektima, stalni je sudski vještak, ima niz znanstvenih i stručnih radova.

Više s weba

Pročitajte još

Image
teška jesen

Riječanima na jesen prijeti veliko poskupljenje vode: Vodovodu struja porasla s 6,9 na 30,5 milijuna kuna!

Više s weba